Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hård debatt om uppsagd SD-fritidsledare i SVT

Foto: SVT / SVT
Foto: SVT / SVT

När Stefan Cronlund berättade att han röstar på SD i Expressen sparkades han från sitt jobb hos ABF.

SD-debattören Dick Erixon kallar uppsägningen för absurd – men Aftonbladets ledarskribent Anders Lindberg försvarar beslutet.

– Ska man tvinga nykterhetsrörelsen att anställa alkoholister?, sa Lindberg i en debatt i SVT:s ”Aktuellt”.

I slutet av april rapporterade Expressen om Sverigedemokraternas starka stöd i Ockelbo. En av dem som röstade på partiet var Stefan Cronlund, som arbetade som timanställd på en fritidsgård som drivs av Arbetarnas studieförbund, ABF.

ABF har starka band till Socialdemokraterna och när de fick reda på Stefan Cronlunds partisympatier sades han upp från arbetet.

Debatt i SVT:s ”Aktuellt”

Oberoende socialdemokratiska Aftonbladets politiske redaktör Anders Lindberg försvarar beslutet. Han menar att föreningar själva måste få avgöra vilka de vill anställa.

– Om ideella föreningar och intresseorganisationer måste anställa meningsmotståndare har vi hamnat i ett läge där vi inte har föreningsfrihet, säger han i SVT:s ”Aktuellt” och fortsätter:

– Ska man tvinga LRF att anställa djurrättsaktivister?

Dick Erixon, chefredaktör för SD-kopplade Samtiden, säger att det här inte handlar om att inte anställa någon – utan om att personen blev sparkad.

– Om man ställer partibokskrav eller utesluter personer som har fel partibok, då ska man inte ha några skattepengar. Utan skattepengar får ABF göra precis vad de vill, säger han.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.