Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Boris Johnson blev överkörd av parlamentet

Parlamentet kör över Boris Johnson i brexitfrågan.
Phillip Lee går fysiskt över från regeringen till oppositionen i det brittiska parlamenten.
Boris Johnson vill att brexit ska ske 31 oktober. Foto: NEIL HALL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Motståndarna vill förlänga tiden för att undvika ett hårt brexit. Foto: ALBERTO PEZZALI / AP TT NYHETSBYRÅN
Parlamentet trotsade Boris Johnson sent på tisdagskvällen. Foto: ROGER HARRIS / UK PARLIAMENT / HANDOU / EPA TT NYHETSBYRÅN

På tisdagen förlorade Boris Johnson sin majoritet i parlamentet – när ledamoten Phillip Lee rent fysiskt gick över från regeringen till oppositionen.

Ett bakslag för premiärministern, som trycker på för ett utträde ur EU 31 oktober.

Sent på kvällen fick hans motståndare igenom en motion som kan tvinga fram en senareläggning av brexit.

Johnson kontrade med att flagga för nyval.

På tisdagskvällen röstade parlamentet om en motion om att ”beakta alla nödvändiga steg för att försäkra att Storbritannien inte lämnar Europeiska unionen den 31 oktober utan ett utträdesavtal.”

Motionen vann med röstsiffrorna 328 mot 321.

Det betyder att den koalition som motsätter sig en oordnad brexit under onsdagen kan lägga fram ett lagförslag som tvingar Boris Johnson att senarelägga EU-utträdet om inte parlamentet ställer sig bakom ett nytt avtal eller röstar för ett utträde utan avtal. 

Efter att Boris Johnson förlorat omröstningen sade han att han kommer att lägga fram ett förslag om att hålla nyval.

– Jag vill inte ha nyval men om parlamentsledamöterna i morgon röstar för ännu en meningslös senareläggning av brexit blir det det enda sättet att lösa detta, säger Johnson enligt BBC.

Och Johnson var inte klar där.

Enligt uppgifter till The Guardian ska han kort efter omröstningen under tisdagskvällen ha ringt upp de 21 Tories-ledamöter som gick emot honom och lämnat beskedet att de utesluts ur partiet. 

Johnson förlorade majoritet

Det som också skedde föra omröstningen var att den tidigare ministern Phillip Lee lämnade Boris Johnsons regeringsparti Tories och gick över till Liberaldemokraterna.

”Efter noggrant övervägande har jag nått slutsatsen att det inte längre är möjligt att tjäna mina väljares och mitt lands intressen som ledamot av parlamentet för de konservativa”, skriver Philip Lee på Twitter.

https://twitter.com/DrPhillipLeeMP/status/1168898191103864832?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1168898191103864832&ref_url=https%3A%2F%2Fnews.sky.com%2Fstory%2Flive-mps-prepare-to-launch-efforts-to-block-no-deal-brexit-11801143

Han bifogar sitt brev till premiärministern, där han bland annat skriver att det parti han anslöt sig till för 27 år sedan var en ”bred kyrka”, och fortsätter:

”Sorgligt nog har Brexit-processen bidragit till att förvandla detta en gång storartade parti till något som mer liknar en smal falang, där en persons konservatism mäts av hur lättsinningt man är beredd att lämna EU. Det kanske mest nedslående är att partiet har infekterats av tvillingsjukdomarna populism och engelsk nationalism.”

Inför folkomröstningen 2016 motsatte sig Phillip Lee ett utträde, och förra året avgick han som minister på grund av att han ansåg att Brexit-frågan missköttes. 

Lees avhopp innebär att Tories inte längre har majoritet i parlamentet.

Dramatisk kväll

Under tisdagskvällen återsamlas de brittiska toppolitikerna efter sommarens vila. Allt rivstartas med en debatt i parlamentet, där talmannen John Bercrow väntas öppna för Brexitmotståndarna att kontrollera agendan under de kommande två dagarna, skriver The Guardian. 

Storbritanniens nye premiärminister, Boris Johnson, lägger alla kort på en effektiv brexit utan avtal. Samtidigt gör motståndarna allt för att förhindra att premiärministerns vilja att gå igenom. En hård brexit, utan en övergångslösning som garanterar att människor och varor kan passera fritt i EU, ser de som ett icke-alternativ.

Här förlorar Boris Johnson sin majoritet i parlamentet – när ledamoten Phillip Lee rent fysisk går över från regeringen till oppositionen.

Avgörande omröstning om förlängning

Motståndarnas sätter sitt hopp till en viktig omröstning. Genom den vill de tvinga Boris Johnson att vädja till EU om att förlänga Brexitförhandlingarna fram tills januari 2020.

Premiärministern har å sin sida sagt blankt nej till förslaget. Han vill i stället följa nuvarande deadline, som är satt till 31 oktober. 

Ett drag som Boris Johnson kan sätta till är att utesluta medlemmar i det Konservativa partiet som röstar emot partilinjen. Då förbjuds de även från att ställa upp som kandidater i nästa val.

Men alternativet tycks inte ha varit avskräckande får några av toppnamnen inom partiet. 

Under morgonen har Boris Johnson suttit i möte med några av de potentiella rebellerna, vars uppfattning inte ska ha gått att rucka på. Bland dem fanns tidigare före detta finansministern Phillip Hammond, Nicholas Soames (Winston Churchills barnbarn), David Guake, Greg Clark, Stephen Hammond, Antoinette Sandbach, Margot James och Anne Milton, skriver the Guardian.

Kan bli nyval

I nuläget talar mycket för att premiärministern kommer att röstas ner. Om det sker har Boris Johnson uppgett att han hellre väljer nyval än att vädja hos EU.

Då krävs ytterligare en omröstning i parlamentet, men en som motståndarna tros föredra framför det nuvarande läget. Ett datum som diskuterats inför det potentiella nyvalet skulle vara 14 oktober, det vill säga 17 dagar innan deadline för brexit.

Utrikesredaktören: