Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Hård abortlag stoppas i amerikansk delstat

Tusentals deltog i antiabortmanifestationen March for Life i Washington DC den 18 januari 2019. Foto: Epa / EPA

Högsta domstolen i USA stoppar tillfälligt en hårdare abortlag som skulle börja gälla på måndag i delstaten Louisiana, rapporterar CNN.

Domaren Samuel Alito meddelade på fredagen att domstolen behöver mer tid för att se över lagen och att den skjuts upp till åtminstone 7 februari.

Den nya lagen innebär krav på läkare som utför aborter att ta emot patienter från andra sjukhus inom en radie på knappt fem mil, skriver CNN.

Delstaten menar att lagen behövs för att ge en högre nivå på läkarnas kompetens, medan kritiker säger att den är ett dolt försök till att begränsa tillgången till abort.

Kritiker: Begränsar tillgången till abort

Lagen introducerades 2014 men har ännu inte kunnat tas i användning. 2017 kritiserade den lokala domaren John deGravelles lagen och menade att den drastiskt skulle minska antalet läkare som kan utföra en abort.

Omkring 10 000 kvinnor i Louisiana söker årligen läkarvård för att utföra en abort och enligt deGravelles skulle bara en läkare i staten uppfylla kraven i den nya lagen.

Domaren Samuel Alito i Högsta domstolen framhåller, enligt CNN, att det tillfälliga stoppet inte är en bedömning av lagens innehåll utan bara innebär en förlängning av tiden för att se över den.