Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hård abortlag stoppas i amerikansk delstat

Tusentals deltog i antiabortmanifestationen March for Life i Washington DC den 18 januari 2019.Foto: Epa / EPA

Högsta domstolen i USA stoppar tillfälligt en hårdare abortlag som skulle börja gälla på måndag i delstaten Louisiana, rapporterar CNN.

Domaren Samuel Alito meddelade på fredagen att domstolen behöver mer tid för att se över lagen och att den skjuts upp till åtminstone 7 februari.

Den nya lagen innebär krav på läkare som utför aborter att ta emot patienter från andra sjukhus inom en radie på knappt fem mil, skriver CNN.

Delstaten menar att lagen behövs för att ge en högre nivå på läkarnas kompetens, medan kritiker säger att den är ett dolt försök till att begränsa tillgången till abort.

Kritiker: Begränsar tillgången till abort

Lagen introducerades 2014 men har ännu inte kunnat tas i användning. 2017 kritiserade den lokala domaren John deGravelles lagen och menade att den drastiskt skulle minska antalet läkare som kan utföra en abort.

Omkring 10 000 kvinnor i Louisiana söker årligen läkarvård för att utföra en abort och enligt deGravelles skulle bara en läkare i staten uppfylla kraven i den nya lagen.

Domaren Samuel Alito i Högsta domstolen framhåller, enligt CNN, att det tillfälliga stoppet inte är en bedömning av lagens innehåll utan bara innebär en förlängning av tiden för att se över den.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.