Regina Lund gör film för att stötta andra cancersjuka: "Glad att jag vågade." Foto: CancerfondenRegina Lund gör film för att stötta andra cancersjuka: "Glad att jag vågade." Foto: Cancerfonden
Regina Lund gör film för att stötta andra cancersjuka: "Glad att jag vågade." Foto: Cancerfonden
Regina Lund gör film för att stötta andra cancersjuka: "Glad att jag vågade." Foto: CancerfondenRegina Lund gör film för att stötta andra cancersjuka: "Glad att jag vågade." Foto: Cancerfonden
Regina Lund gör film för att stötta andra cancersjuka: "Glad att jag vågade." Foto: Cancerfonden
Foto: CancerfondenFoto: Cancerfonden
 Foto: Cancerfonden
Foto: CancerfondenFoto: Cancerfonden
 Foto: Cancerfonden

Här visar Regina Lund upp sig utan hår

Publicerad

För tre veckor sedan berättade Regina Lund i Expressen om den svåra kampen mot cancern.

Nu visar hon sig för första gången utan hår på huvudet.

– Det var väldigt, väldigt krävande och det tog flera dagars omtagningar och massa turer för att jag skulle klara av det. Men i dag är jag glad att jag vågade, säger Regina Lund till Expressen.

I morgon är hon en av artisterna i galan "Tillsammans mot cancer". Om hon orkar. För Regina Lund har just gått igenom sin femte cancerbehandling, och "det är hardcore", säger hon.

– Jag har varit helt däckad. En möjlig biverkning av den här omgången är hjärtattack, så jag har gått igenom ultraljud av hjärtat för att kolla att jag klarar detta. Mitt hjärta var starkt nog och det var ju bra, men jag har ont i skelettet, i alla muskler och i princip alla inre organ. Jag tappar naglar, smak och får sämre syn, säger Regina Lund till Expressen via mejl.

Behandlingen gör att hon känner sig som om hon har en svår influensa - som aldrig går över.

– Jag är liksom mer van nu men fortfarande som överkörd av en ångvält, uppsvullen, trött och svag men med mindre smärta än förr och det är jag oerhört tacksam över, säger Regina Lund.

Får stöd från svenska folket

Den 1 november blir hon av med en slang i armen som hon haft sedan i somras. Det ska hon fira med att simma under vattnet, något som varit förbjudet under behandlingen.

Regina Lund berättar öppet om sin sjukdom och smärtan hon går igenom. Hon ångrar inte att hon gick ut i Expressen för tre veckor sedan och sa som det var.

– Det har varit en kärleks- explosion från alla håll i landet sen jag "kom ut", säger hon via mejl.

– Jag är överväldigad av all godhet och omtanke från svenska folket och överväldigad av all vacker tacksamhet från andra drabbade och deras anhöriga.

Det är viktigt att tala om sjukdomen, menar hon.

– Jag har förstått från alla reaktioner att jag hjälpt till att höja medvetenheten kring cancer och dess behandlingar, ökat förståelsen och empatin för dom drabbade och samlat in pengar men även stöttat dom inom sjukvården och fått upp intresset för ökad forskning.

Hon har dessutom fått erbjudande om allt från svampar som botar cancer till vård på Hawaii. Även om hon tackat nej, hjälper omtanken henne att läka, säger hon.

På måndag ger hon tillbaka. Då deltar hon förhoppningsvis i galan "Tillsammans mot cancer".

– Jag hoppas det, jag tar sekund för sekund. Nåt annat kan jag inte göra just nu. Men jag ska göra allt jag kan. Jag ser fram emot att få stötta alla som är drabbade och jag ser fram emot att kunna bidra till insamlingen allt jag orkar.

"Hjälper väldigt många"

Du har också tillsammans med Cancerfonden spelat in en film som sänds i samband med galan där ett tv-team följer dig på behandling, samt du visar dig utan peruk. Hur var det?

– Det var väldigt, väldigt krävande och det tog flera dagars omtagningar och massa turer för att jag skulle klara av det. Men i dag är jag glad att jag vågade och klarade det för jag har förstått att jag hjälper väldigt många genom detta.

Fotnot: Måndagen den 28 oktober klockan 20.00-22.00 direktsänds Cancerfondens insamlingsgala "Tillsammans mot cancer" på Sjuan och TV4Play.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag