Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Här visar feministerna i Kina upp intensiva hatet

Kinas ambassadör Gui Congyou i stor intervju med Expressen.
Foto: FeministChina
Foto: FeministChina

Här visar kinesiska feministerna hur de hatas och hotas.

De vittnar om ett eskalerande motstånd, där kvinnor som står upp mot staten angrips på sociala medier i vad som beskrivs som ”en växande nationalistisk glöd” – och angreppen tycks vara koordinerade, skriver The Guardian.

På en okänd plats i landet skapade en feministisk grupp i Kina ett, vad de kallar, tillfälligt internetvåldsmuseum.

Där klädde de en kulle med rosaröda banderoller med hatiska kommentarer kvinnor fått på sociala medier.

”Jag hoppas du dör, bitch” och ”Lilla bitch, åt helvete med feministerna”, är några av budskapen enligt The Guardian.

https://twitter.com/FeministChina/status/1391335559201689603?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1391335559201689603%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.theguardian.com%2Fworld%2F2021%2Fmay%2F13%2Fchinas-feminists-protest-against-wave-of-online-abuse-with-internet-violence-museum%3Futm_term%3DAutofeedCMP%3Dtwt_guutm_mediumutm_source%3DTwitterEchobox%3D1620881599

Den senaste tiden har hatet mot kvinnor som står upp mot kinesiska regimen och uppmärksammat frågor som rör mänskliga rättigheter i landet ökat, vittnar kvinnorna. 

Måltavlorna för enormt hat

Personer som offentligt riktat uppmärksamhet mot exempelvis tvångslägren i Xinjiang, där muslimska minoriteter förtrycks, har blivit måltavlor för enorma kampanjer av hat.

Enligt The Guardian har fejkade nakenbilder spridits av kvinnorna, de har blivit kallade för förrädare och det har påståtts att de är betalda skådespelare. Även familjemedlemmar till kvinnorna har hotats.

Hoten uppges komma både från vanliga medborgare, myndigheter och statliga medier. I The Guardian beskrivs det att en växande nationalism glöder i landet.

En kvinna som tidningen pratat med beskriver det intensiva hatet som närmast koordinerat. 

Nationalistiska influencers sprider hat

En studie av en taiwanesisk forskargrupp har härlett tidigare attacker till statligt kontrollerade medier och nationalistiska influencers, som riktar in sig på specifika händelser eller berättelser som stärker den nationalistiska ideologin.

Senaste tidens eskalering tycks bero på att välkända feministen Xiao Meili la upp en video där hon fick het vätska kastad på sig efter att ha sagt åt en man att inte röka. 

Kinas drag: Propagandafilm från Xinjiang

Så vill Peking ändra bilden av den kontroversiella bomullsindustrin.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.