Skeppare. Martin E-Type Eriksson har länge varit vikingabiten och äger tillsammans med sin kompanjon elva vikingaskepp.
Skeppare. Martin E-Type Eriksson har länge varit vikingabiten och äger tillsammans med sin kompanjon elva vikingaskepp.

Här vill E-Type bygga sin vikingaby

Publicerad
Uppdaterad
E-Type har ändrat sig.
Nu vill han bygga sin vikingaby i Norra Djurgården.
- Vi tänker oss en liten handelsgata motsvarande ett kvarter från Birka, säger E-Type till DN.
E-Type har lagt ner planerna på att bygga en vikingaby på Ekerö. Hyran som kommunen kräver är för hög, anser artisten Martin E-Type Eriksson och hans kollega Puh Frogner. Nu riktar de i stället in siktet på Norra Djurgården. För några veckor sedan tog de en promenad i området, mellan Fisksjöängsvägen och Husarviken, tillsammans med representanter för Djurgårdsförvaltningen.

Positiva reaktioner

Och reaktionerna på E-Types planer är positiva. - Med rätt utformning kunde ett vikingasamhälle förstärka de kulturvärden som finns i området. Där har varit mänsklig verksamhet under mycket lång tid, säger Henrik Niklasson, naturvårdsintendent vid Kungliga Djurgårdsförvaltningen, till DN. I nästa steg ska E-Type och hans kollega skicka in ritningar över vikingabyn. E-Type själv har klart för sig hur det ska se ut. - Vi tänker oss en liten handelsgata motsvarande ett kvarter från Birka. Och ett krigarens hus, där två-tre skolklasser kan samlas, säger E-Type.

Elva skepp i viken

Platsen, med sin närhet till Husarviken, passar bra för projektet. E-Type och Puh Frogner äger nämligen elva vikingaskepp. De ska köras i viken och användas för övernattning. - Efter stängning ska det strikt kulturella omvandlas till alltifrån bröllop till 50-årsfester och företagsevent i vikingamiljö, säger E-Type.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag