Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Här vårdas offren efter terrordåden i Bryssel

Omkring 300 skadades i attackerna och många av de som sårades svårast fördes hit, till drottning Astrids militärsjukhus. Foto: Christian Örnberg
"97 människor vårdades här i tisdags", säger Bernard Bolly, presstalesperson på sjukhuset. Foto: Christian Örnberg

Processen att identifiera offren för terrorattentaten är svår och komplicerad.

På drottning Astrids militärsjukhus, strax norr om Bryssel, ligger samtliga kroppar efter attacken mot tunnelbanan i Maalbeek.

– Vi erbjuder sällskap och tar hand om familjerna, säger Ina van Vemesch, ansvarig för anhörigkontakten för sjukhuset.

Drygt 30 personer har hittills bekräftats döda efter terrorangreppet mot en flygplats och en tunnelbanestation i Bryssel i tisdags morse. Omkring 300 skadades i attackerna och många av de som sårades svårast fördes hit, till drottning Astrids militärsjukhus, som ligger någon mil norr om Bryssels stadskärna.

– 97 människor vårdades här i tisdags, säger Bernard Bolly, presstalesperson på sjukhuset.

Drottning Astrids militärsjukhus är specialiserade på att vårda brännskador.

Vårdas för svåra brännskador

Under onsdagen sänktes antalet patienter här, då många – som inte längre behövde intensivvård för just brännskador – kunde flyttas till andra sjukhus i regionen. Enligt Bolly var antalet på torsdagsförmiddagen nere på 15.

– Fem vårdas på intensivvårdsavdelningen med svåra brännskador. Ytterligare åtta vårdas för medelsvåra skador, medan två nu har lite lindrigare skador, säger Bolly som inte vill gå in ingående på vilka nationaliteter de skadade människorna har. De kommer från flera olika länder, säger han.

– Men jag tror inte att någon av dem som är här nu kommer från Sverige, lägger han till.

Många av de döda kropparna har förts till drottning Astrids militärsjukhus, strax norr om Bryssel. Foto: Christian Örnberg.

Militärsjukhuset är också platsen dit många av de döda kropparna fördes.

– Processen att identifiera offrens kroppar är komplicerad. Hittills har vi inte identifierat någon. Vi vill inte bekräfta någons identitet förrän vi är säkra till 100 procent med vetenskapliga metoder, det är därför det tar tid säger Ina van Vemesch, som är ansvarig för anhörigkontakten på sjukhuset.

Många oroliga anhöriga

Innan de döda kropparna fördes till drottning Astrids militärsjukhus undersöktes de av en rättsläkare som gav klartecken för att de kunde flyttas.

– Anledningen till att kropparna är svåra att identifiera har med typen av attack att göra och att vi har att göra med en brottsplats, säger Ina van Vemesch.

Hon berättar att mängder av oroliga anhöriga kontaktat sjukhuset för att få veta om just deras nära eller kära ligger skadad just här – eller ännu värre, är en av dem som dött och som sjukhuspersonalen nu försöker identifiera.

"Fem vårdas på intensivvårdsavdelningen med svåra brännskador. Ytterligare åtta vårdas för medelsvåra skador, medan två nu har lite lindrigare skador", säger Bernard Bolly, presstalesperson på sjukhuset. Foto: Christian Örnberg

– Folk som kommer hit har först ringt regeringens krisnummer och frågat om deras anhöriga finns med på listan över offer som behandlas på ett sjukhus här i Belgien. Om de inte står med skickas folk hit till militärsjukhuset, säger Ina van Vemesch.

– Här har vi inga omedelbara svar att ge, men vi erbjuder sällskap och tar hand om familjerna medan de väntar på nyheter.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!