Omkring 300 skadades i attackerna och många av de som sårades svårast fördes hit, till drottning Astrids militärsjukhus. Foto: Christian ÖrnbergOmkring 300 skadades i attackerna och många av de som sårades svårast fördes hit, till drottning Astrids militärsjukhus. Foto: Christian Örnberg
Omkring 300 skadades i attackerna och många av de som sårades svårast fördes hit, till drottning Astrids militärsjukhus. Foto: Christian Örnberg
"97 människor vårdades här i tisdags", säger Bernard Bolly, presstalesperson på sjukhuset. Foto: Christian Örnberg"97 människor vårdades här i tisdags", säger Bernard Bolly, presstalesperson på sjukhuset. Foto: Christian Örnberg
"97 människor vårdades här i tisdags", säger Bernard Bolly, presstalesperson på sjukhuset. Foto: Christian Örnberg

Här vårdas offren efter terrordåden i Bryssel

Publicerad

Processen att identifiera offren för terrorattentaten är svår och komplicerad.

På drottning Astrids militärsjukhus, strax norr om Bryssel, ligger samtliga kroppar efter attacken mot tunnelbanan i Maalbeek.

– Vi erbjuder sällskap och tar hand om familjerna, säger Ina van Vemesch, ansvarig för anhörigkontakten för sjukhuset.

Drygt 30 personer har hittills bekräftats döda efter terrorangreppet mot en flygplats och en tunnelbanestation i Bryssel i tisdags morse. Omkring 300 skadades i attackerna och många av de som sårades svårast fördes hit, till drottning Astrids militärsjukhus, som ligger någon mil norr om Bryssels stadskärna.

– 97 människor vårdades här i tisdags, säger Bernard Bolly, presstalesperson på sjukhuset.

Drottning Astrids militärsjukhus är specialiserade på att vårda brännskador.

Vårdas för svåra brännskador

Under onsdagen sänktes antalet patienter här, då många – som inte längre behövde intensivvård för just brännskador – kunde flyttas till andra sjukhus i regionen. Enligt Bolly var antalet på torsdagsförmiddagen nere på 15.

– Fem vårdas på intensivvårdsavdelningen med svåra brännskador. Ytterligare åtta vårdas för medelsvåra skador, medan två nu har lite lindrigare skador, säger Bolly som inte vill gå in ingående på vilka nationaliteter de skadade människorna har. De kommer från flera olika länder, säger han.

– Men jag tror inte att någon av dem som är här nu kommer från Sverige, lägger han till.

Många av de döda kropparna har förts till drottning Astrids militärsjukhus, strax norr om Bryssel.Foto: Christian Örnberg.

Militärsjukhuset är också platsen dit många av de döda kropparna fördes.

– Processen att identifiera offrens kroppar är komplicerad. Hittills har vi inte identifierat någon. Vi vill inte bekräfta någons identitet förrän vi är säkra till 100 procent med vetenskapliga metoder, det är därför det tar tid säger Ina van Vemesch, som är ansvarig för anhörigkontakten på sjukhuset.

Många oroliga anhöriga

Innan de döda kropparna fördes till drottning Astrids militärsjukhus undersöktes de av en rättsläkare som gav klartecken för att de kunde flyttas.

– Anledningen till att kropparna är svåra att identifiera har med typen av attack att göra och att vi har att göra med en brottsplats, säger Ina van Vemesch.

Hon berättar att mängder av oroliga anhöriga kontaktat sjukhuset för att få veta om just deras nära eller kära ligger skadad just här – eller ännu värre, är en av dem som dött och som sjukhuspersonalen nu försöker identifiera.

"Fem vårdas på intensivvårdsavdelningen med svåra brännskador. Ytterligare åtta vårdas för medelsvåra skador, medan två nu har lite lindrigare skador", säger Bernard Bolly, presstalesperson på sjukhuset.Foto: Christian Örnberg

– Folk som kommer hit har först ringt regeringens krisnummer och frågat om deras anhöriga finns med på listan över offer som behandlas på ett sjukhus här i Belgien. Om de inte står med skickas folk hit till militärsjukhuset, säger Ina van Vemesch.

– Här har vi inga omedelbara svar att ge, men vi erbjuder sällskap och tar hand om familjerna medan de väntar på nyheter.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag