Foto: Tomas Bengtsson
 Foto: Tomas Bengtsson

Här väntar poliserna på Assange

Publicerad

Här står poliserna och väntar på Julian Assange – dag ut och dag in.

Sedan den 19 juni har Wikileaks-grundaren suttit instängd på Ecuadors ambassad i London.

Något beslut om asyl kommer inte förrän efter OS.

Aktivisterna Susan och Roland Gianstefani, vid ingången till Ecuadors ambassad i London, där Julian Assange håller sig undan för myndigheterna i väntan på svar på sin asylansökan.Foto: Tomas Bengtsson
När högsta domstolen i London beslutade att Julian Assange ska överlämnas till Sverige för att utredas för sexbrottsanklagelserna kom det oväntade beskedet:

Julian Assange flydde till Ecuadors ambassad för att söka asyl.

Och där, i den pampiga byggnaden i den exklusiva stadsdelen Knightsbridge, har han suttit – i snart sex veckor nu.

Dag ut och dag in har poliser bevakat utanför ambassaden i väntan på att Assange ska komma ut och därmed gripas.

Men inget händer.

Ambassaden är skyddad mark och från den ecuadorianska asylutredningen råder tystnad och oklara tidsramar, men klart är att inget beslut om asyl kommer innan OS har avslutats.

När nyhetsbyrån TT träffar polisen utanför ambassaden avböjer de artigt alla möjligheter att uttala sig.

Men de australiska aktivisterna som samlats utanför ambassaden pratar gärna.

– Vi stöder Julian Assange och hans rätt att publicera. Han är en hjälte, ingen brottsling, säger 44-åriga Susan Gianstefani, till TT.

Hennes 49-årige make talar om märkliga turer i den svenska utredningen, om egendomligt agerande från de svenska åklagarna och om att substansen i misstankarna mot Assange verkar synnerligen torftig.

På frågan om varför Assange i så fall inte vill komma till Sverige och snabbt få saken ur världen svarar Roland Gianstefani att USA sannolikt lurar i vassen för att pressa Sverige till att utlämna Assange dit.

– Jag är väldigt starkt övertygad om att det finns en stor risk för det, säger han till TT.

I tisdags uppgav Wikileaks att den välkände spanske domaren Baltasar Garzon ska leda Wikileaks och dess grundare Julian Assanges juristteam.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag