Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Här väntar de boende på nästa brandattack

Emil Richvoldsens pappa var på väg upp från tvättstugan när han insåg att trappan var rökfylld. Han började varna grannarna.
Foto: Lisa Mattisson
Johanna Karlsson och Lisa Mattisson intervjuar människor i poliskrisens spår. I dag rapporterar de från Tibro.
Foto: Lisa Mattisson

TIBRO. En anlagd brand i hyreslängans källare. Sedan en till, i grannhuset.

Bland de boende i området Brittgården sprider sig oron. Kommer det brinna igen?

När Emil Reinvoldsen, 24, kontaktade polisen fick han löfte om att bli uppringd.

– Nu har jag väntat i över en vecka så det var väl inte så prioriterat.

I höst skulle tvillingarna Miranda och Adrian öva på att gå själva hem från skolan. Familjen skulle dra ner på deras tid på fritids.

Det är inte längre aktuellt.

– Inte i nuläget. Det är en direkt konsekvens av bränderna. Det är osäkert när jag ska våga låta dem gå hem själva igen, säger pappa Richard Larsson, 42.

Miranda, 9, i förödelsen av branden.
Foto: Lisa Mattisson

Miranda, 9, håller i resterna en flytväst. Två stora kolbitar som knappt hålls ihop. Jackan har hon dragit upp över näsan för att stänga lukten ute.

Vi står i ett bränt källarplan i Brittgården, ett bostadsområde med hyreslägenheter från 60-talet.

Tvillingarna Miranda och Adrian tittar på medan pappa rensar ut vad som blivit kvar av deras förråd. Flytvästar de brukade använda i en kompis båt ute på Vättern. Gamla kläder som pappa Richard tänkt skicka till Rumänien. Kartböcker från tiden som chaufför.


LÄS MER: Elias är jagad och dömd av folkmobben


En stor barnvagn som tvillingarna har suttit i är halvbränd och Mirandas ettårspresent, en mindre vagn, är helt uppbrunnen. Skridskorna som Miranda och Adrian brukade åka med på sjön vid skolan har smält, händerna blir sotade när de lyfter upp den oigenkännliga plastmassan.

”Det är osäkert när jag ska våga låta dem gå hem själva igen”, säger Rickard Larsson som är pappa till tvillingarna Miranda och Adrian.
Foto: Lisa Mattisson

Vem som än är skyldig till förstörelsen – två bränder med en veckas mellanrum, brottsrubricering mordbrand – så går den fri.

Ingen vet vem eller vilka som vid upprepade tillfällen besökt området för att elda. Men alla vet att det började med bilar och soptunnor på gårdsplanen. Sedan brann det i källarplanet i en av huslängorna. Och veckan efter källaren i huset bredvid.


LÄS MER: Polisen som inte ens kommer fram på 114 14


Richard Larsson är noga med att inte överdriva. Han vill att vi understryker att det finns de som har värre problem. Att de arbetare som varit i källaren och sanerat och jobbat med skadorna gör ett bra jobb. Och att det gått ganska bra månaden utan tv och internet, efter att fiberkabeln rök med i elden, det ersätts av att tvillingarna tycker om pyssel och Kittyböcker.

Det ligger en sorts uppgiven acceptans i luften efter årets till synes meningslösa bränder. Flera boende i Brittgården är beredda på att det kan brinna igen. De håller sig upptagna med att fylla i papper till sina försäkringsbolag om vad de brukade äga.

Bland de boende i området Brittgården sprider sig oron. Kommer det brinna igen?
Foto: Lisa Mattisson


Emil Richvoldsen, 24,
kommer hem sent hem till Brittgården från jobbet som personlig assistent. Utanför husen har någon släpat ut en bränd spjälsäng. Och överallt ligger blöjor.

– Räddningstjänsten bar ut blöjor medan de fortfarande pyrde. Det finns inget av värde här. Inget man kan ha varit ute efter.

När vi går runt bland de nedbrända förråden ser vi berg med blöjor. Blöjor i förpackningar och blöjor som redan blivit till aska men ligger och skräpar i högar. Men vilken gärningsman kommer – två gånger om! – för att sätta fyr på föräldrars blöjlager?

Emil Richvoldsen berättar för Expressens Johanna Karlsson att han ringt och tipsat polisen men nu ger upp hoppet om att de ska ringa tillbaka.
Foto: Lisa Mattisson

– Jag har ju misstankar vilka det skulle kunna vara. Men det är väl mer en magkänsla, säger Emil Richvoldsen.

– Jag har ringt till polisen och fick veta att en polis som gärna ville ha tips skulle ringa tillbaka. Nu har jag väntat i över en vecka så det var väl inte så prioriterat.

Han rycker på axlarna.

Emil Richvoldsens eget förråd ligger i huslängan som inte brunnit. Ännu.

– Jag skulle gissa att folk här väntar på att det ska ske igen.


LÄS MER: Hur märks poliskrisen hos dig? Hör av dig till oss här


Det var en måndagseftermiddag för snart två veckor sedan som branden tog fart. Emil Richvoldsens pappa var på väg upp från tvättstugan när han insåg att trappan var rökfylld. Han började varna grannar.

Samtidigt skulle Miranda och Adrian gå ut med en kompis till Adrian. I trapphuset kändes något fel.

– Pappa, det luktar bränt, sade Miranda.

”Jag har ju misstankar vilka det skulle kunna vara”, säger Emil Richvoldsen.
Foto: Lisa Mattisson

Hon hade rätt. Familjen fick uppmaningen att stanna i lägenheterna och inte gå ut i trapphuset. Adrians kompis fick inte gå hem utan stannade i två och en halv timme.

– Det var väldigt mycket rök, säger Miranda. Vi visste inte hur mycket i huset som var förstört. Vi fick inte gå i trappan.


Tio dagar har gått sedan det brann senast, och ventilationen fungerar fortfarande inte.

Berätta om hur du själv har blivit drabbad!

Expressens reporter Johanna Karlsson och fotografen Lisa Mattisson rapporterar om poliskrisen i olika delar av landet. Så här kan du tipsa:

• Mejla reportern direkt:

johanna.karlsson@expressen.se

• Följ Johanna Karlsson på

facebook.com/johannaexpressen/?fref=ts

– Jag glömde bort det i går och lagade pannkakor. Det gör jag aldrig igen, säger Richard Larsson.

Internet, tv och IP-telefoni ligger nere och ett preliminärt besked från Telia är att det kommer fungera igen vid månadsskiftet. Även närliggande hus och ett ålderdomshem var ett tag utan samma funktioner eftersom deras kablar har dragits genom Brittgårdslängans källare.

Polisen i Västra Götaland vill inte kommentera pågående utredningar.

– Nu måste du höra vad jag säger, jag tittar inte på några utredningar, säger presstalespersonen när vi ringer.

I Facebookgrupper som diskuterar pågående brott i Tibro är spekulationerna desto fler. Flera samhällen i länet har liknande diskussionsforum.

Blöjor i förpackningar och blöjor som redan blivit till aska men ligger och skräpar i högar.
Foto: Lisa Mattisson

Trakten har också haft problem med medborgargardet Solders of Odin, nätverket som har starka kopplingar till extremhögern. Dessutom delar Nordiska motståndsrörelsen ut flygblad i valda områden. Polisen har inget kontor i Tibro, däremot i Skövde som ligger bara två mil bort.

Richard Larsson vet inte vad han ska tänka om skuldfrågan.

– Är det en dåre eller ett pojkstreck? Det vet man inte. Är det ett pojkstreck som gick över styr, som de ångrar, eller tänkte de tvärtom att det var häftigt att brandbilen kom? Min prioritet har varit att inte oroa barnen. De har många frågor och tycker att det är obehagligt.

Poliskrisen i siffror

Utveckling antal uppklarade brott

■ 2015 klarades 14 procent av brotten upp. Fem år tidigare var siffran 18 procent. I tabellen ser du personuppklaringsprocentens förändring mellan 2010 och 2015 för flera brottskategorier.

Misshandel: -5,7 procent

Olaga hot: -3 procent

Ofredande: -1,8 procent

Våldtäkt: -4,6 procent

Biltillgrepp: -1,5 procent

Bostadsinbrott: -0,7 procent

Rån: -3,5 procent

Bedrägeribrott: -4,8 procent

Skadegörelsebrott: -1,9 procent

Utveckling antal åklagar-ärenden

Första halvåret i år minskade inflödet av nya ärenden från polisen till Åklagarmyndigheten med 8 procent jämfört med samma period i fjol.

Utveckling antal poliser som slutar

Antalet poliser som väljer att lämna yrket har ökat det senaste året. 240 poliser sa upp sig under perioden januari-juni 2016, jämfört med 149 poliser våren 2015.

Antal poliser under 40 som slutat

Siffrorna anger hur många som slutat första halvåret respektive år.

2013: 33 (0,4 procent)

2014: 43 (0,5 procent)

2015: 44 (0,6 procent)

2016: 102 (1,3 procent)

Antal poliser 40-60 som slutat

Siffrorna anger hur många som slutat första halvåret respektive år.

2013: 51 (0,5 procent)

2014: 50 (0,5 procent)

2015: 75 (0,7 procent)

2016: 99 (1 procent)

Utveckling antal anställda poliser

Uppgifter för december månad, förutom 2016 då uppgifterna är från september.

2013: 19 911

2014: 20 051

2015: 19 903

2016: 19 846

Miranda har själv snappat upp att gärningsmannen antagligen antingen haft nyckel eller blivit insläppt i källaren.

– Järndörrarna här är tunga. De är svåra få upp. Den som gjort det här kanske har haft en nyckel.

Richard Larsson försöker att inte stressa upp sig. För barnens skull.

– De första två nätterna efter senaste branden hade de svårt att sova. Men då fanns också personal kvar här från räddningstjänsten och röjde och fastighetsbolaget hyrde in en väktare. Hela mitt fokus är att visa barnen att jag är lugn och trygg, inte att ta reda på vad som hänt.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.