Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Här vänder det ryska jaktflyget i sista stund

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: FRA

Här vänder det ryska jaktflyget – bara tio meter från Försvarsmaktens spionplan inne på internationellt luftrum.

Bilden, som är tagen av Försvarets radioanstalt, FRA, offentliggörs nu av Försvarsmakten samtidigt som man bekräftar att ryskt flyg det senaste halvåret "uppträtt på ett ovanligt närgånget sätt" mot svenska signalspaningsflygplan.

– De har ett beteende som vi inte sett under tidigare år, det är helt klart tuffare flygningar nu, säger Försvarsmaktens ställföreträdande insatschef, Anders Grenstad.

Det var i går som Svenska Dagbladet avslöjade hur ryskt flyg på senare tid uppträtt närgånget mot svenska signalspaningsplan i internationellt luftrum.

Uppgifterna kom efter att Expressen vid två tillfällen avslöjat hur ryska stridsflyg rört sig inne på svenskt luftrum.

Nu bekräftar Försvarsmakten uppgifterna om att de ryska planens närgångna uppträdande mot de svenska spaningsplanen - och offentliggör samtidigt en bild av en incident.

Tio meter i från svenska planet

Man specificerar inte när den är tagen eller var, men det ryska planet är av typ SU 27 och bilden har tagits bara tio meter från det svenska planet Gulfstream-planet enligt försvaret.

Försvarsmakten har enligt SvD två plan av den typen och de bemannas av bland annat personer från Försvarets radioanstalt, FRA.

Utrustningen och spaningsresultaten hålls hemliga, men klart är att flygplanen saknar vapen.

– Rent generellt har den militära aktiviteten i Östersjöområdet ökat under senare år, och det har nu bland annat tagit sig uttryck i att ryskt jaktflyg vid flera tillfällen uppträtt på ett nytt och mycket mer närgånget sätt, säger Lena Nyberg chef för avdelningen för signalunderrättelser på FRA i ett pressmeddelande.

Tuffare flygningar

Det nya beteendet från ryskt flyg har fått försvaret att spetsa öronen.

– De har ett beteende som vi inte sett under tidigare år, det är helt klart tuffare flygningar nu. Som regeringen konstaterat fortsätter oron i vår del av världen att öka och att Ryssland agerar mycket mer aggressivt än tidigare, säger Försvarsmaktens ställföreträdande insatschef, Anders Grenstad i ett pressmeddelande.

Flygkränkningar och övningar

* 17 september 2014: Expressen kan avslöja hur två ryska plan av typen SU 24 kränkte svenskt luftrum under 30 sekunder.

* 18 juli 2014: Ett amerikanskt spaningsflygplan kränker svenskt luftrum, efter att på internationellt luftrum jagats bort av ryskt flyg.

* 20 juni 2014: Två polska plan kränker svenskt luftrum. Enligt Carl Bildt var det troligtvis av misstag.

14 juni 2013: Ett ryskt plan av typen SU 24 flögs in i svenskt luftrum söder om Karlskrona, vilket Expressen i efterhand kunde berätta om.

* 28 oktober 2013: Fem ryska plan, varav två bombplan genomför anfallsövningar mot Sverige, Polen och Baltikum i två timmar. Två svenska Gripen-plan skickades upp för att markera närvaro.

* Natten mot långfredagen 2013 övade ryska plan i närheten av Sverige och svenska Gripenplanen stannade på marken, vilket kritiserades.

(TT)

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.