Foto: FRA
 Foto: FRA

Här vänder det ryska jaktflyget i sista stund

Publicerad

Här vänder det ryska jaktflyget – bara tio meter från Försvarsmaktens spionplan inne på internationellt luftrum.

Bilden, som är tagen av Försvarets radioanstalt, FRA, offentliggörs nu av Försvarsmakten samtidigt som man bekräftar att ryskt flyg det senaste halvåret "uppträtt på ett ovanligt närgånget sätt" mot svenska signalspaningsflygplan.

– De har ett beteende som vi inte sett under tidigare år, det är helt klart tuffare flygningar nu, säger Försvarsmaktens ställföreträdande insatschef, Anders Grenstad.

Det var i går som Svenska Dagbladet avslöjade hur ryskt flyg på senare tid uppträtt närgånget mot svenska signalspaningsplan i internationellt luftrum.

Uppgifterna kom efter att Expressen vid två tillfällen avslöjat hur ryska stridsflyg rört sig inne på svenskt luftrum.

Nu bekräftar Försvarsmakten uppgifterna om att de ryska planens närgångna uppträdande mot de svenska spaningsplanen - och offentliggör samtidigt en bild av en incident.

Tio meter i från svenska planet

Man specificerar inte när den är tagen eller var, men det ryska planet är av typ SU 27 och bilden har tagits bara tio meter från det svenska planet Gulfstream-planet enligt försvaret.

Försvarsmakten har enligt SvD två plan av den typen och de bemannas av bland annat personer från Försvarets radioanstalt, FRA.

Utrustningen och spaningsresultaten hålls hemliga, men klart är att flygplanen saknar vapen.

– Rent generellt har den militära aktiviteten i Östersjöområdet ökat under senare år, och det har nu bland annat tagit sig uttryck i att ryskt jaktflyg vid flera tillfällen uppträtt på ett nytt och mycket mer närgånget sätt, säger Lena Nyberg chef för avdelningen för signalunderrättelser på FRA i ett pressmeddelande.

Tuffare flygningar

Det nya beteendet från ryskt flyg har fått försvaret att spetsa öronen.

– De har ett beteende som vi inte sett under tidigare år, det är helt klart tuffare flygningar nu. Som regeringen konstaterat fortsätter oron i vår del av världen att öka och att Ryssland agerar mycket mer aggressivt än tidigare, säger Försvarsmaktens ställföreträdande insatschef, Anders Grenstad i ett pressmeddelande.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag