Björn Söder hänvisar alla frågor till Jimmie Åkessons presskonferens. Foto: Samuel Unéus
Björn Söder hänvisar alla frågor till Jimmie Åkessons presskonferens.  Foto: Samuel Unéus

Här vägrar SD svara på Expressens frågor

Publicerad

Sverigedemokraternas andranamn, partisekreteraren Björn Söder, vägrar att prata om Expressens SD-avslöjande.

När han och flera andra partitoppar samlades för votering i riksdagens kammare i dag valde Söder att bara hänvisa till Jimmie Åkessons presskonferens tidigare på dagen.

– Vi har vidtagit de åtgärder som vi anser att vi ska vidta i dagsläget. Utöver det har vi inga flera kommentarer, säger Björn Söder till Expressen.se.

SD-ledaren själv svarade inte på några frågor.

När riksdagen i dag samlades för votering i kammaren fanns en lång rad SD-toppar på plats. Stämningen var nervös hos pressfolket, som redan före omröstningen aviserade att Jimmie Åkesson inte tänkte kommentera Expressens avslöjande mer än vad han redan gjort.

Foto: Roger Vikström
På plats fanns också Björn Söder, Sverigedemokraternas partisekreterare och gruppledare, som stod och drack kaffe i kammarfoajén innan voteringen började.

Vill inte prata

När Expressen pratade med honom valde han att hänvisa till den presskonferens som Jimmie Åkesson höll tidigare i dag.

– Vi har uttalat oss i dag. Det vi sade på presskonferensen är så långt vi vill uttala oss i dagsläget, säger han till Expressen.se.

Trots följdfrågor ville Björn Söder inte prata om varken Erik Almqvists beteende eller Kent Ekeroths inblandning.

– Vi har vidtagit de åtgärder som vi anser att vi ska vidta i dagsläget. Utöver det har vi inga flera kommentarer, säger han.

Men du är ju partisekreterare. Något måste du väl ändå ha att säga?

– Vi har framför det vi vill framföra i dag. Där är vi, säger Björn Söder till Expressen.se.

Jimmie Åkesson gick in i kammaren utan ytterligare kommentarer. Och när han kom ut en stund var han lika tyst. Trots frågor från flera olika medier på plats ville han inte svara på om han har pratat med Kent Ekeroth eller om han tycker att densamme kan sitta kvar på sina uppdrag.

SD-ledaren tittade bara rakt fram utan att svara på en enda fråga. Sedan försvann han från kammarfoajén i sällskap av sin pressekreterare Linus Bylund och livvakter från Säpo.

Partiet vill heller inte svara på när en ny ekonomisk-politisk talesperson kommer att utses.

– Det kommer i alla fall inte att ske i dag. Förövrigt har vi sagt allt som vi kommer att säga i det här ärendet, säger Bylund.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag