Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Här vägrar Bildt svara på kritiken i Bosnien

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Här vägrar utrikesminister Carl Bildt (M) att bemöta kritiken – på minnesdagen av krigsstarten i Bosnien.

Han anklagas för att ha varit allt för passiv som medlare i konflikten.

– Han förtjänar inte att vara här, säger förra krigskorrespondenten Florence Hartmann.

https://www.youtube.com/watch?v=iTQATrhPzBQ

På fredagen, årsdagen för krigsstarten i Bosnien den 6 april 1992, stod 11 541 röda stolar uppradade längs huvudgatan i Sarajevo. Stolarna symboliserade alla som dog under den nästan fyra år långa belägringen av staden. Hundratals av stolarna var små – och representerade barn.

Utrikesminister Carl Bildt (M), som var EU:s medlande sändebud i Bosnienkonflikten, närvarade vid minnesceremonin i Sarajevo.

Ignorerat kommentaren

När Florence Hartmann, tidigare Le Monde-korrespondent och tidigare taleskvinna för Haag-domstolens chefsåklagare, fick syn på Bildt blev hon upprörd och ifrågasatte hans närvaro. Hon menade att han inte förtjänade att vara där.

– Varför är han här i dag? När han kunde göra något sade han att Milosevic var en trevlig typ, sa hon enligt nyhetssajten b92.

Bildt stod några meter bort och ska ha ignorerat kommentaren. I ett videoklipp utlagt på Youtube, som även Nyheter 24 uppmärksammat, vänder han ryggen åt Hartmann och går därifrån.

Avslöjade hemligt material

Florence Hartmann var korrespondent på Balkan för den franska tidningen Le Monde under Bosnienkriget. Senare blev hon taleskvinna för Haag-domstolens chefsåklagare.

2009 dömdes Hartmann för att i en bok och artikel ha avslöjat hemligt material från den internationella krigsförbrytartribunalen i Haag. Uppgifterna rörde den serbiska regeringens inblandning i Bosnienkonflikten, uppger BBC.

Får medhåll

Ed Vulliamy, tidigare journalist på the Guardian, stämde på lördagen in i kritiken mot Carl Bildt. Han menade att den diplomatiska kåren och politiker tolererade de "tre, långa blodiga åren" av slakt under Bosnienkriget.

– Jag tycker att det, för folk som var involverade i den processen, är rätt magstarkt att vara här, om jag ska vara ärlig. Om de inte har kommit för att be om ursäkt, från djupet av sina hjärtan, till Bosniens folk och de dödas spöken, säger Vulliamy, i en filmad intervju som publiceras av nyhetssajten Klix, enligt TT.

"Bitterhet över kriget"

Expressen.se har sökt Carl Bildt för en kommentar. Via UD:s presschef Anders Jörle säger utrikesministern:

– Mitt bidrag var att bidra till att få ett slut på kriget och börja bygga en fred. Under besöket i Sarajevo (på lördagen) fick jag många varma ord på gatorna och även från den bosniska ledningen. Att det sedan finns en bitterhet över kriget är naturligt.


EXPRESSEN.SE RÄTTAR: Belägringen av Sarajevo varade i nästan fyra år, inte längre än så.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.