Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Här vaccinerar sig världskändisarna

Oprah Winfrey har skrivit på sin hemsida att hon är färdigvaccinerad.
Foto: JORDAN STRAUSS / AP TT NYHETSBYRÅN
Mariah Carey visade upp när hon fick sin första dos på Instagram.
Foto: XAVIER COLLIN/IMAGE PRESS AGENCY / XAVIER COLLIN/IMAGE PRESS AGENCY SPLASH NEWS
Dolly Parton visar när hon får Modernas vaccin, som hon hjälpt till att finansiera.
Foto: AVALON PRODUCTIONS / STELLA PICTURES/AVALON AVALON

I samband med att vaccineringen mot covid-19 har kommit i gång har en ny trend spridit sig bland kändisarna i USA.

Fler och fler delar nu med sig av sina egna upplevelser av vaccinet, och försöker uppmuntra andra att ta det dem också.

– Jag är smart nog att ta det, säger Dolly Parton innan hon vaccinerar sig i en video på Twitter.

Oprah Winfrey, Ryan Reynolds, Amy Schumer och Jeff Goldblum är några av de amerikanska kändisar som har visat upp när de vaccinerat sig mot covid-19 i ett försök att använda sina plattformar för att sprida kunskap om ämnet. Det rapporterar Insider.

https://www.instagram.com/p/CNFZ6Y4Bv0S/

I en video som Mariah Carey lagt upp på sin Instagram från sin egen vaccinering säger stjärnan att hon är nervös men exalterad över att få sin första dos.

– Jag försöker uppmuntra människor att vara försiktiga, ni vet, vi är fortfarande i den här kampen tillsammans. Jag uppmuntrar er alla att göra det här när ni kan, och som sagt – vi sitter alla i samma båt, säger artisten i videon.

https://www.instagram.com/p/CNOJlnxJ5BA/

En annan ikon som har delat med sig av sin vaccinupplevelse är countrylegenden Dolly Parton. Hon var med och finansierade Modernas vaccin med en donation på en miljon dollar, motsvarande nästan nio miljoner svenska kronor. Nu har hon själv fått två doser av vaccinet, vilket hon delade i en video på Twitter.

– Jag ska äntligen få mitt vaccin, jag är så exalterat! Jag har väntat ett tag, jag är gammal nog att få det och jag är smart nog att ta det. Jag vill säga till alla att jag tycker att ni ska ta det också. 

https://twitter.com/DollyParton/status/1366866210852323328?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1366866210852323328%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_c10&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.insider.com%2Fcelebrities-promoting-covid-vaccine-doses-efficacy-2021-4

Regeringen använder kändisar i stor kampanj

Att använda sig av kändisars plattformar för att prata om coronavaccin är inte bara något de gör på eget bevåg, utan även en del av regeringens strategi. USA:s president Joe Biden och hans administration lanserade nyligen kampanjen ”We can do this” för att lyfta och uppmärksamma vaccinet, enligt nyhetsbyrån Associated Press.

Som en del i kampanjen har man bland annat gått ihop med organisationer, religiösa ledare, idrottsförbund och kändisar – allt i ett försökt att öka medvetenheten kring coronavaccin. 

– Ni är människorna som den stora massan känner och litar på och har en koppling till. Och när folk sedan ska ta beslutet om att vaccinera sig kommer de titta på er, sa vicepresidenten Kamala Harris under ett virtuellt möte i samband med lanseringen. 

Därför hyllas Dolly Parton som ”coronahjältinna” 

Därför hyllas Dolly Parton som ”coronahjältinna”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.