Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Här umgås SD-toppen med högerextremist

Guiliano Moggi, längst till vänster och Henrik Vinge längst till höger.

SD:s gruppledare i riksdagen Mattias Karlsson anklagar SDU-ledarna för samröre med det italienska högerextrema partiet La Destra.

Expressen kan nu visa hur en av Karlssons närmaste män själv umgåtts med en ledare för extremistpartiet.

– Jag har träffat nån företrädare därifrån. Det stämmer, säger Sverigedemokraternas presschef Henrik Vinge om sitt umgänge med extremistledaren.

Sverigedemokraternas partiledning säger sig ha flera anklagelsepunkter mot ledarna för ungdomsförbundet SDU som kan leda till deras uteslutning ur partiet. Bland annat har Mattias Karlsson, partiets gruppledare i riksdagen, anfört SDU:s kontakter med högernationalistiska partier ute i Europa.

- Det handlar om väldigt allvarliga misstankar om ideologiska avvikelser. De ledande företrädarna i SDU har bland annat haft samröre med nyfascistiska partier i Italien, sade Karlsson till Dagens Nyheter.

SDU har bjudit in högerextrema La Destra till en demonstration i Malmö 2011. Året därpå höll La Destra-ledaren Giuliano Moggi tal under SDU:s kongress i Dalsland. SDU-ordföranden Gustav Kasselstrand, som nu riskerar uteslutning, har också besökt partiet i Italien.

Men Expressen kan nu publicera en bild på La Destra-ledaren Giuliano Moggi tillsammans med en av Mattias Karlssons närmaste män, presschefen Henrik Vinge. På bilden, som är från hösten 2013, syns Vinge sitta och äta mat tillsammans med Moggi på en restaurang i Rom.

När Expressen ringer upp Vinge säger han:

- Jag har träffat nån före detta företrädare för La Destra... men jag vet inte riktigt... partiet finns inte längre... jag vet inte hur det är...

Sedan berättar Vinge att han hade kontakt med Moggi när han pluggade juridik i Rom en termin.

- Det är helt odramatiskt. Jag var på besök i Rom och det var en person som tidigare haft kontakt med personer i ungdomsförbundet, som jag träffar när jag är på besök, säger Vinge.

Hade han blivit mindre extremist när du träffade honom?

- Jag vet inte. Vi hade inte den diskussion. Jag uppfattade inte att han försökte inleda några såna diskussioner heller, kring politiska frågor på det sättet. Vi pratade väl en del allmänpolitiskt så där men inte direkt på det sättet, säger Vinge och tillägger:

- Jag uppfattade inte det problematiskt.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.