Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Här trotsar kvinnan pansarbilen i Chile

President Sebastián Piñera ber om ursäkt och lovar reformer.
Den kvinnliga demonstranten håller upp den chilenska flaggan framför pansarfordonet. Foto: ESTEBAN FELIX / AP TT NYHETSBYRÅN
Protester i Chile på onsdagen.Foto: RODRIGO ABD / AP TT NYHETSBYRÅN

En höjning av tunnelbanans biljettpris blev den tändande gnistan – nu skakas Chile av upplopp, mordbränder och våldsamma sammandrabbningar sedan sex dagar tillbaka. 

18 människor, varav ett barn, har mist livet i oroligheterna – i landet som varit Sydamerikas lugna oas under många år. 

President Sebastián Piñera försökte under tisdagen förgäves blidka de rasande folkmassorna med skattehöjningar för de mest förmögna, rapporterar nyhetsbyrån AP.  

På bilden syns en kvinna hålla den chilenska flaggan framför militärens pansarfordon i Chiles huvudstad Santiago. Hon var en av tusentals regeringsfientliga demonstranter som under onsdagen marscherade i Santiago. 

Demonstrationståg i chilenska staden Concepcion under tisdagen. Foto: DIEGO IBACACHE ZULOAGA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Militärövervakade utegångsförbud i olika delar av landet

Kravallerna och de våldsamma sammandrabbningarna tog sin början i förra veckan när biljettpriset på tunnelbanan höjdes med 4 procent och studenter protesterade. 

På fredagen exploderade missnöjet i kravaller då demonstranter satte eld på tunnelbanestationer, bussar och byggnader. 

Kravallerna har pågått i sex dagar och i hälften av landets 16 regioner har det utlysts nödläge medan det i vissa råder militärövervakade utegångsförbud. 

18 människor varav ett barn har mist livet i oroligheterna, enligt regeringens uppgifter. 

Protesterna har utvidgats till att handla om krav på förbättringar av utbildningsväsendet, sjukvården och löner. 

Demonstranter har klätt ut sig till clowner och mimare, med skyltar där det står: ”Vi är trötta på att vara ert skämt”. Foto: ESTEBAN FELIX / AP TT NYHETSBYRÅN

Kravallpolis skjuter tårgas mot stenkastande demonstranter

Chile har en av Latinamerikas mest välmående ekonomier men många upplever att de inte fått del av det stigande välståndet, rapporterar AP. 

– Jag demonstrerar för att jag har sett hur min mamma lever, med en lön lägre än 700 dollar (strax under 7 000 kronor) i månaden för att försörja mina tre syskon, jag känner till hennes skulder och att hon gör för betala dem, säger José Tomás López, en kock som demonstrerar, till AP. 

Kravallpolis har skjutit tårgas och använt vattenkanoner mot demonstranter som kastat sten mot dem. 

Militär vaktar folksamlingar utanför stormarknader och många matbutiker och affärer håller stängt på grund av den omfattande plundring som ägt rum under helgen. 

Säkerhetsstyrkor anklagas för att bryta mot lagen

INDH, Chiles institut för mänskliga rättigheter, anklagar säkerhetsstyrkorna för att bryta mot lagen och det har riktats anklagelser mot militär och polis om tortyr och övervåld. 

President Sebastián Piñera har tidigare sagt att landet befinner sig i krig och haft en fientlig inställning till demonstranterna. 

Under tisdagskvällen gjorde president Sebastián Piñera en tvärvändning då han bad om ursäkt till folket i ett tv-sänt tal.  Han försökte blidka människors raseri genom att avisera en blygsam lönehöjning för dem med lägst inkomst och en skattehöjning mot de allra mest välbeställda i landet.  

Men under onsdagen fortsatte massprotesterna. 

Fyraåring protesternas senaste offer:

CNN rapporterar från Santiago.