Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Har toppjobb på Volvo – nu utvisas Khaled, 39

Nu får han inte bo kvar i landet längre – på grund av en försäkringsmiss hos en tidigare arbetsgivare.
Foto: Björn Barr
Högavlönat jobb på Volvo, familj och lägenhet räckte inte.
Foto: Nike Isaksson/Ibl / /IBL

Khaled Medhat Atta, 39, har bott i Sverige i åtta år.

Här har han träffat sin fru, köpt lägenhet och skaffat sig ett högavlönat jobb på Volvo.

Men nu får han inte bo kvar i landet längre – på grund av en försäkringsmiss hos en tidigare arbetsgivare.

– Det är en katastrof. Allt jag har byggt upp här förstörs nu, säger han.

Hemma i trerummaren i centrala Eskilstuna står flyttkartonger och tavlor fortfarande längs väggarna, trots att Khaled Medhat Atta, 39, och hans fru Chuling Chen, 31, har bott här sedan i juni i fjol.

En månad efter att de hade flyttat in låg beskedet från Migrationsverket på hallmattan:

Han får inget permanent uppehållstillstånd eller fortsatt uppehålls- och arbetstillstånd på grund av att hans tidigare arbetsgivare missat att betala en försäkring. Chuling, som står som medsökande, nekas också.

Sedan dess har de inte vågat bo in sig.

Han kan tvingas återvända till Egypten och hon till Kina. Hur det blir med jobbet på Volvo, de adopterade katterna Meshmesh och Blueberry och den nyköpta lägenheten vågar han inte ens tänka på.

– Jag vet inte vad vi ska göra. Efter alla dessa år som jag har arbetat i Sverige och betalat skatt, så händer det här. Är all den tid som jag har investerat i landet inte värd något, säger Khaled.

Han kan nu tvingas bort från Sverige.
Foto: Björn Barr

Gjort karriär på Volvo

Han kom till Sverige 2009 på ett studentvisum för att läsa en masterutbildning vid Göteborgs universitet. Där träffade han också sin blivande fru Chuling.

Under slutet av utbildningen blev Khaled rekommenderad av en professor att söka jobb som teknisk säljare på företaget Biotech i Kungsbacka utanför Göteborg. Anställningskontraktet granskades och godkändes av en representant för fackförbundet Unionen, och Migrationsverket beviljade ett första arbets- och uppehållstillstånd i mars 2012.


LÄS OCKSÅ: Fick 460 kronor för lite i lön – nu utvisas han


Sedan dess har Khaled bott och arbetat i Sverige. Först på Biotech i drygt ett år, senare som konsult på Volvo via ett bemanningsföretag. De senaste åren har han varit tillsvidareanställd som strategisk inköpare på Volvo Construction Equipment i Eskilstuna, där hustrun Chuling också jobbar. Dessutom sitter han i styrelsen för två andra bolag.

– I och med att vi kommer från olika länder och har fått jobb här så bestämde jag och Chuling oss för att göra Sverige till vårt nya hem. Nu ångrar vi det beslutet, säger Khaled.

Trots högavlönat jobb, familj och lägenhet gör missen att Khaled kan tvingas lämna.
Foto: Nike Isaksson/Ibl / /IBL

Företaget missade en försäkring

När Khaled ansökte om permanent uppehållstillstånd i somras granskade Migrationsverket hans tidigare anställningar. Då framkom det att Biotech, som hade lovat att täcka de försäkringar som krävs för att anställningen ska betraktas som giltig, inte hade betalat sjukförsäkring eller tjänstepension.

Att de övriga anställningarna hade skötts felfritt spelade ingen roll. Migrationsverket avslog hans ansökan om permanent uppehållstillstånd.

– Det känns bisarrt att en lag som är till för att skydda arbetstagare från att bli utnyttjade, slår tillbaka mot den som ska skyddas. Jag har ju inte gjort något fel, ändå är det jag som drabbas av det här, säger Khaled.


LÄS OCKSÅ: Han är en av de bästa i sitt yrke – ska utvisas


”Synd att det drabbar den enskilde”

På Migrationsverket vill man inte uttala sig om Khaleds specifika fall, utan bara i generella termer. Merima Ilijasevic, chef på arbetstillståndsenheten i Norrköping, förklarar att det är så här lagstiftningen ser ut.

Även om arbetsgivaren gör en miss, är det den enskilde arbetstagaren som drabbas.

– Som lagen är utformad i dag är arbetstagaren beroende av att arbetsgivaren gör rätt. Under 2016 har regeringen tillsatt en utredning som har utmynnat i rapport som föreslår ett antal förändringar av lagen. Men det är bara ett förslag än så länge, säger hon och fortsätter:

– Som tjänsteman måste jag förhålla mig till lagen och gällande regelverk, men jag kan förstå att det kan upplevas som väl fyrkantigt. Det är synd att det drabbar den enskilda arbetstagaren. Att regeringen arbetar vidare med en förändring av lagen är något vi välkomnar.

”En grotesk konsekvens”

Även på Biotech blev man förvånade när man fick höra om försäkringsmissen. Einar Pontén, styrelseordförande i bolaget och dessutom affärspartner till Khaled, berättar att man har tagit kontakt med en jurist för att se om man kan hitta något kryphål.

– Det måste ju gå att korrigera i efterhand för det här är ju en helt grotesk konsekvens. Det är ju ingen som kan tro att ett misstag kan leda till något sådant här, säger han och fortsätter:

– Det skulle vara fullständigt vettlöst om han utvisades, både för Khaled och för samhället. Han är delvis utbildad i Sverige och är en duktig person som har jobbat och betalat skatt. Någonting har ju blivit stolligt i regelverket här.

Tänker överklaga beslutet

Men vare sig en eventuell lagändring eller en framtida korrigering från Biotech förändrar Khaled Attas situation.

Hans framtid ligger i vågskålen i detta nu.

Avslaget på uppehållstillståndet tänker han överklaga till Migrationsdomstolen, och trots att de styrs av samma regelverk som Migrationsverket är han hoppfull:

– Jag försöker att tänka positivt och fortsätta vara fokuserad på uppgiften. Det måste gå, annars har jag förlorat åtta år av mitt liv.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.