Här tömmer parken frysrummet på djur

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Samtidigt som frysrummen tömdes satt styrelsen för djurparken, som ägs av Eskilstuna kommun, i ett fem timmar långt krismöte.
Foto: Sebastian Skog

Efter "Kalla Faktas" granskning har styrelsen för Parken Zoo suttit i ett fem timmar långt krismöte.

Och under dagen har "frysrummet" tömts.

– Jag gav ett glasklart besked till vd:n halv tre i natt att detta upphör nu och alla djur går till destruktion, säger styrelsens ordförande Tommy Hamberg (V).

TV4:s "Kalla Fakta" avslöjade i veckan att Parken Zoo förvarade döda djur i ett frysrum. Programmet har rört upp känslor - och redan samma natt som det sändes togs beslutet om att frysrummet skulle tömmas.

Styrelseordföranden Tommy Hamberg (V) berättar att han ringde till vd:n Torbjörn Bergvall klockan halv tre på natten och beordrade att djuren skulle flyttas därifrån så snart som möjligt.

– Här fanns ingenting att tveka om. Det måste ske och vi var helt överens, säger Hamberg.

– Det vi har sett nu och det som upprört mig mest är bilderna på döda djur. Jag accepterar att djur dör, men hanteringen när de var frysta var oacceptabelt

Ska inrätta granskning

Redan dagen efter, på tisdagen, började frysrummet tömmas. På bilder ser man hur djuren flyttas därifrån på eftermiddagen.

Samtidigt som det arbetet pågick satt styrelsen för djurparken, som ägs av Eskilstuna kommun, i ett fem timmar långt krismöte.

Styrelseordföranden säger att de bland annat beslutade om att tillsätta en oberoende granskning så snart som möjligt.

– Jag ska kontakta djurrättsorganisationer, veterinärer, jurister och kanske djurparksföreningen. De ska få titta på vår verksamhet och komma med förslag på förbättringar, säger Hamberg.

Vd:n sitter säkert

Det beslutades också om att dialogen med parkens ägare ska bli tätare och att de ska ha fler möten.

Styrelsen har heller inga planer på att avsätta vd:n Torbjörn Bergvall.

– Han började som vd den 1 januari i år. Och det som "Kalla Fakta" visade bedömer jag som en historia över tio år. Det är inte vår största oro just nu, oron är hur vi hanterar de döda djuren.

Expressen.se har sökt vd:n Torbjörn Bergvall för en kommentar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.