Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Här tar SVT död på påven

På SVT:s hemsida meddelades det att påven avlidit.
Sveriges Television tog livet av påven Johannes Paulus II.
Några timmar senare återuppstod han.
- Vi råkade publicera hans dödsruna. Det var ett misstag, säger Agneta Åkerlund på SVT.
Det har rapporterats mycket kring påvens vacklande hälsa. När han i slutet av februari fick följa den traditionella angelusbönen från sjukhussängen trodde många att det var över. I går gick SVT24:s webbredaktion ett steg längre - de gick ut med nyheten att Johannes Paulus II var död. Dödsrunan publicerades vid 16-tiden i går eftermiddag. "Påven blev 84 år", stod det under en av bilderna i texten.

Högst levande

Men dödsfallet varade bara några timmar. Så fort SVT upptäckte misstaget togs texten bort och påven var högst levande igen, även på SVT-redaktionen. - Vi gjorde ett misstag som råkade publicera dödsrunan men tog bort den så fort vi upptäckte det, säger Agneta Åkerlund, tillförordnad redaktionschef för SVT text och webb.

Dödsrunor förbereds

En reporter som fått uppdraget att förbereda texten hade av misstag sedan publicerat den. - Förr eller senare ska vi alla dö. Påven är en mycket känd person och han har uppnått en viss ålder, då hör det till de journalistiska arbetet att skriva dödsrunor, säger Agneta Åkerlund. På SVT förbereds dödsrunor över kända personer så fort det blir känt att någon är allvarligt sjuk. För att reda ut alla eventuella frågetecken kan Expressen meddela att påvens hälsa må vara ansträngd, men han är vid liv.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!