På SVT:s hemsida meddelades det att påven avlidit.
På SVT:s hemsida meddelades det att påven avlidit.

Här tar SVT död på påven

Publicerad
Uppdaterad
Sveriges Television tog livet av påven Johannes Paulus II.
Några timmar senare återuppstod han.
- Vi råkade publicera hans dödsruna. Det var ett misstag, säger Agneta Åkerlund på SVT.
Det har rapporterats mycket kring påvens vacklande hälsa. När han i slutet av februari fick följa den traditionella angelusbönen från sjukhussängen trodde många att det var över. I går gick SVT24:s webbredaktion ett steg längre - de gick ut med nyheten att Johannes Paulus II var död. Dödsrunan publicerades vid 16-tiden i går eftermiddag. "Påven blev 84 år", stod det under en av bilderna i texten.

Högst levande

Men dödsfallet varade bara några timmar. Så fort SVT upptäckte misstaget togs texten bort och påven var högst levande igen, även på SVT-redaktionen. - Vi gjorde ett misstag som råkade publicera dödsrunan men tog bort den så fort vi upptäckte det, säger Agneta Åkerlund, tillförordnad redaktionschef för SVT text och webb.

Dödsrunor förbereds

En reporter som fått uppdraget att förbereda texten hade av misstag sedan publicerat den. - Förr eller senare ska vi alla dö. Påven är en mycket känd person och han har uppnått en viss ålder, då hör det till de journalistiska arbetet att skriva dödsrunor, säger Agneta Åkerlund. På SVT förbereds dödsrunor över kända personer så fort det blir känt att någon är allvarligt sjuk. För att reda ut alla eventuella frågetecken kan Expressen meddela att påvens hälsa må vara ansträngd, men han är vid liv.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag