Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Här tar SD-toppen kokain från bordet – fångas på filmen

Darko Mamkovic, 52, är oppositionsråd för SD i Norrköping och sitter i regionstyrelsen i Östergötland. Expressen kan nu avslöja en film där partitoppen tar vad som flera SD-källor uppger är kokain.
Darko Mamkovic, SD-topp i Norrköping, sniffar vad som flera källor säger är kokain.
Darko Mamkovic, SD-topp i Norrköping, sniffar vad som flera källor säger är kokain.
Expressens reporter David Baas ställer frågor till SD-toppen Darko Mamkovic.
Foto: Alex Ljungdahl
Expressens reporter David Baas ställer frågor till SD-toppen Darko Mamkovic.
Foto: Alex Ljungdahl
Darko Mamkovic är SD:s starke man i Norrköping.
Foto: SVEN LINDWALL

Darko Mamkovic, 52, är oppositionsråd för SD i Norrköping och sitter i regionstyrelsen i Östergötland.

Expressen kan nu avslöja en film där partitoppen tar vad som flera SD-källor uppger är kokain.

”Det var ett engångs misstag när jag var onykter på en privat fest, där det visat sig att personen som gav mig substans var ute efter att skaffa sig komprometterande material mot mig i utpressningssyfte”, skriver Mamkovic i en kommentar.

I filmen, som Expressen tagit del av, syns Darko Mamkovic sittandes i en soffa. I bakgrunden hörs musik och på bordet framför honom finns burkar med energidryck och en vattenpipa – men också ett vitt pulver som flera personer inom SD säger är kokain. Två gånger böjer sig Mamkovic fram mot pulvret på bordet med ett ihoprullat rör mot näsan.

Källor berättar för Expressen att uppgifterna om att Mamkovic tar droger har diskuterats i kommunföreningen SD Norrköping. Där finns en stor rädsla för att det ska bli känt offentligt och att partiets arbete i kommunen ska förstöras, inte minst utsikterna för samarbeten med andra partier i kommunen.

Extra problematiskt är att Mamkovic nu är partiets starke man i Norrköping som oppositionsråd. Dessutom är han ledamot i regionstyrelsen i Östergötland och ordförande för kommunföreningen SD Norrköping.

Mamkovics kommunförening SD Norrköping har under flera år präglats av interna bråk – stridigheter som också letat sig vidare till partidistriktet SD Östergötland. Partiet har i kommunen dragits med flera avhopp och politiska vildar. 

Mamkovic: ”Jag vet inte vem du är” 

Expressen träffar Darko Mamkovic. Vi presenterar oss och visar sedan filmen för honom. När han får frågor om den säger han att han ska ringa polisen:

– Vet du vad, när folk ringer på min dörr som jag inte känner, jag vet inte vem du är, jag ser kamera och grejer. När du gör så där, och då jag ber dig lämna, då betraktar jag det som hot och ni gör en sak som heter hemfridsstörning. Om du inte lämnar dörren nu på en gång då kommer jag att vara tvungen att ringa polisen.

Jag vill att du ska ta och kommentera att man ser hur du sniffar kokain på den här filmen.

– Nu ringer jag polisen så får du ta det där med dem, säger Mamkovic.

Jan Svensson är ordförande för SD Östergötland. Han säger att filmen med Mamkovic är en ”pågående hantering” hos partiet.

– Jag hänvisar allting till riks (Sverigedemokraternas riksorganisation, reds anm) som hanterar det här, säger Svensson.

Jomshof: Undersöker om det stämmer

Richard Jomshof är Sverigedemokraternas partisekreterare. Han skriver i en kommentar, förmedlad via partiets pressavdelning:

”Partiet tittar just nu på om huruvida uppgifterna stämmer eller inte. Självklart tar vi detta på mycket stort allvar och det är viktigt att det reds ut i detalj. Drogmissbruk är givetvis inte något som partiet accepterar.

Vi har erbjudit hjälp och uppmanat honom att sjukskriva sig. Skulle det visa sig att han lider av ett missbruk förutsätter vi att han gör sig mottaglig för den beroendevård vi erbjuder från partiets sida.”

Efter intervjuerna hör SD:s pressavdelning av sig med en kommentar från Darko Mamkovic:

”Jag tar inte droger, det var ett engångs misstag när jag var onykter på en privat fest, där det visat sig att personen som gav mig substans var ute efter att skaffa sig komprometterande material mot mig i utpressningssyfte. 

Jag har haft återfallande utmatningssyndrom under ganska långt period som har resulterat till större alkoholkonsumtion utan att jag märkt det i tid, dock har jag för ett tag sedan sökt hjälp och är därför sjukskriven.

Jag har informerat partiet om mitt tillstånd. Droger är skadliga och missbruk är något som kan drabba alla.”

Sverigedemokraterna står bakom en restriktiv narkotikapolitik. Partiet vill bland annat se ”obligatoriska drogtester och utbyggd skolhälsovård” för att kunna upptäcka riskbeteenden hos unga, men också att samhället ska ”markera mot droger i högre grad än i dag”

Partiet har i riksdagen lagt motioner om att straffskalan för narkotikabrott ska ”skärpas kraftigt” och att i de fall där narkotikabrott leder till utvisning ska det ske på livstid. Partiet vill också införa så kallade visitationszoner för att lättare komma åt bland annat narkotikaförsäljning i områden med hög brottslighet. I flera skrivelser i riksdagen pekar partiet på kopplingen mellan narkotika och organiserad brottslighet.

Expressen har efter mötet med Darko Mamkovic sökt honom igen, på telefon och via mejl.

Problemkommunen SD Norrköping

* SD Norrköping har under flera år dragits med infekterade interna bråk som lett till avhopp och politiska vildar.

* Expressen kunde 2016 avslöja bråket mellan SD-riksdagsledamöterna Markus Wiechel och Olle Felten, som båda var aktiva i Norrköping. De två hade engagerat lojala partikamrater för att samla material mot den andre - material som sedan skickades vidare upp i partihierarkin för att sänka motståndaren. Felten har i dag lämnat riksdagen och partiet, och Wiechel har lämnat lokalpolitiken men sitter kvar i riksdagen.

* Expressen kunde 2018 avslöja en intern partirapport där Markus Wiechel under ett möte med partikamrater i Norrköping 2012 hade kallat en äldre kvinna för ett djupt nedsättande könsord. Han avfärdade anklagelsen med förklaringen att det fanns en ”omfattande konflikt i Östgötadistriktet”.

* SD Norrköping fick uppmärksamhet i februari i år efter att de polisanmält Stadsmuseet i Norrköping. Polisanmälan gällde museets utställning ”Medlöpare och motstånd - nazismen i Norrköping då och nu” som innehöll en artikel om Sverigedemokraterna från valrörelsen 2018. Artikeln tog upp Expressens avslöjande att en SD-kandidat i kommunen upprepade gånger hade skrivit kommentarer på den nazistiska sajten Nordfront, och bland annat använt nazisthälsningen ”hell seger”, en svensk variant av ”sieg heil”.

LÄS MER: SD-profilens rasism och nazivurm i dold chatt 

LÄS MER: Nämndeman spred bild på Löfven som måltavla

Expressen kan nu avslöja en film där SD-toppen Darko Mamkovic tar kokain.
Åkesson efter Expressens tidigare avslöjande: "Min uppgift är att hålla rent".

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.