Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Här tar Persbrandt kokain med kriminella

Denna artikel fälldes av Pressens Opinionsnämd den 10/2 2015. Efter det har bilderna och vidhängande film tagits bort.

Läs klandret i dess helhet på PO:s hemsida.

LINKÖPING. Här tar Mikael Persbrandt, 50, kokain med ledande personer i ett kriminellt gäng.

Expressen kan i dag publicera bilder där den kända skåde­spelaren ses ta narkotika med knarkbrottslingar.

– Om polisen kommer nu, då hoppas jag att du skallar dom, säger Persbrandt på en av filmerna.


På tio år har narkotikabrotten fördubblats – med status som kändisknark har kokainet blivit Sveriges nya folkdrog.

I artikelserien ”Kokain – Från festen till döden” har Expressen tagit läsarna bakom Stureplans glitter.

Det har handlat om barnen som föll offer för knarkkriget i Mexiko. Om kokainligorna som säljer – och kokainköparna i villa­förorter som köper. Om Malin som överlevde mot alla odds. Och 21-årige Oliver som hittades av sin mamma – död i en överdos.

– De flesta som håller på med kokain är i ett experimentellt stadium och har ännu inte fastnat i allvarligt missbruk. För dem kan en artikelserie om kokainets baksida bli en väckarklocka, man tänker att ”det här är för otäckt för mig”, säger Per Johansson, generalsekreterare på Narkotikafritt Samhälle.

Med svenska missbrukande kändisar som reklampelare är kokainet nu på frammarsch. Och den offentliga person i Sverige som kanske främst kommit att förknippas med kokainet är Mikael Persbrandt.

Den 4 juli dömdes han till villkorlig dom och samhällstjänst, motsvarande två månaders fängelse, för narkotikabrott.

Det blev tredje gången den svenska skådespelaren straffades för kokainrelaterade narkotikabrott – två gånger tidigare har han på olika krogar i Stockholm tagits av polisen med drogen i kroppen.

Upplagda linor på bordet

Skådespelaren, som nekade till brott i den senaste domen, är en av elva personer som avslöjats i en stor kokainhärva med internationella förgreningar. Huvudmännen dömdes till tio års fängelse i hovrätten. I avlyssnade samtal beskrivs han av ligaledarna som en återkommande kund

– ”lite VIP” och att han ”alltid brukade ta för 10–15 lax” (10 000 tilll 15 000 kronor, reds anm).

Men det är inte första gången den kända skådespelaren kan kopplas samman med tunga narkotikabrottslingar.
• FESTAR MED GROVT KRIMINELLA.

Expressen kan i dag publicera en film från en festkväll i Lin­köping där Persbrandt ses ta kokain på en fest med grovt kriminella från ett känt kriminellt gäng.

Filmerna utspelar sig natten och morgonen till den 26 maj 2012. Tidigare samma dag hade Persbrandt medverkat i ett arrangemang på racingbanan Mantorp. Därefter gav han sig ut i Linköpings nattliv och väckte uppmärksamhet när han syntes på nattklubben Sliver.

Expressen har fått tillgång till filmer som skildrar timmarna därefter. Materialet visar hur Persbrandt, på en stängd klubb klockan fem på morgonen, sitter i centrum i ett sällskap runt ett bord. I bakgrunden hörs dunkande musik. Persbrandt får en ihoprullad sedelbunt i handen. På bordet ligger upplagda linor med kokain.

• HOTAR MED POLISMISSHANDEL.

Han pratar om ”kola och rån” och att han ”torskade förra året” – skådespelaren greps två gånger under 2011 på krogar i Stockholm sedan han tagit kokain. Någon i sällskapet försäkrar att alla dörrar är låsta till klubben.

– Jag kan ringa om polisen kommer. Ta det innan polisen kommer, säger en man i sällskapet.

Persbrandt svarar:

– Om polisen kommer nu, då hoppas jag att du skallar dom. Och slår ner dom.

– Vad får jag då, om jag skallar dom? frågar mannen.

– Du får respekt, svarar Persbrandt.

• TAR KOKAIN TVÅ GÅNGER.

Han böjer sig fram över

bordet.

– Bra byggd alltså, säger han innan han suger upp kokain­linan i näsan med den rullade sedeln.

– Vilka små linor ni tar alltså, säger Persbrandt direkt efteråt.

– Nu kommer en till, säger

en man strax innan filmen bryts.

Expressen har tagit del av ett omfattande material med flera filmade sekvenser från fest­natten.

Mikael Persbrandt syns använda kokain vid ytterligare ett tillfälle.

• HYLLAR GÄNGBROTTSLINGARNA.

Under de filmade samtalen höjer han också sina festvänner till skyarna. Det diskuteras om de ska ses igen och han förklarar att hans dörr står öppen för dem.

– För alla lirare som är med, top de la crème, är mitt hem öppet.

Pekas ut som gängledare

Expressens granskning av festdeltagarna visar att två av dem av polisen är utpekade som medlemmar inom ett välkänt kriminellt gäng. Deras belastningsregister domineras av våld, knark och hot. Männen har dömts för återkommande narkotikabrott, mordförsök, flera fall av grov misshandel och hot mot tjänsteman.

En av dem är utpekad som ledare inom det kriminella gänget och har enligt polisen kopplingar till organiserad narkotikahantering.

Den andra mannen, som på filmerna ser ut att vara den som har tillgång till narkotikan, är bland annat dömd för återkommande narkotikabrott och mordförsök.

Mikael Persbrandt berättade i november 2013 att han diagnostiserats med bipolär sjukdom och att han försöker reda upp sitt liv. Persbrandt har tidigare opererat in antabus i kroppen och varit öppen med sitt missbruk. I en intervju med danska tidningen Politiken berättade han om sina möten med anonyma narkomaner:


Expressen 16 juli.

– Jag är en beroendemänniska ut i fingerspetsarna. Både när det gäller sex, alkohol, bekräftelse, kärlek och arbete. Jag kan missbruka allt.

”Gjort mycket i mitt liv”

I sitt tal på Guldbaggegalan tidigare i år, där han vann pris för bästa manliga huvudroll, sa han:

– Konsekvenser från mitt gamla liv, de reder jag ut. Ett pris som detta är det bara att ta emot. Det vill jag dela med alla beroende som lever ute i kylan i dag.

Bara tre månader senare kom den första fängelsedomen där Persbrandt fälldes för narkotikabrott. I en intervju med Dagens Nyheter har Persbrandt tagit avstånd från anklagelserna.

– Jag har gjort mycket i mitt liv, men inte just det där.

Mikael Persbrandt har genom sin advokat avböjt att kommentera. Strax innan Persbrandt tar kokainet diskuterar han vad som händer om polisen kommer. "Om polisen kommer då hoppas jag att du skallar dom.". "Bra byggd, alltså" säger han sedan strax innan han tar kokainet. 

”Användandet ökar”

I artikelserien ”Kokain – Från festen till döden” har Expressen skildrat verkligheten bakom den glamouriserade bilden av kokain.

Flera experter som Expressen varit i kontakt med menar att offentliga personer som tar knark spär på utvecklingen.

– När kända människor förknippas med kokain och andra droger, det kan ha en glamouriserande effekt av drogen och användandet av den, säger forskaren Johanna Gripenberg, sektionschef på STAD, Karolinska institutets och Stockholms läns landstings satsning mot narkotika.

– Vi har gjort en del studier där man tror att det kan vara en anledning till att ungdomar i dag har en mer liberal syn på narkotika.

Hon lyfter också fram att kokainköparna finansierar gängen och kokainligorna.

– Genom att köpa kokain så bidrar man ju till hela den organiserade brottsligheten och det tror jag är viktigt att man för fram i media.

Den stora ökningen av narkotikafall kan enligt Brottsförebyggande rådet delvis förklaras med ett ökat fokus från myndigheters sida – men Erik von Essen, chef på polisens krogsektion i Stockholm, ser en faktisk ökning.

– Vi tycker oss se att kokain­användandet ökar. Det blir lättare och lättare att hitta kokainfall när vi går in på olika krogar.

Han tycker att det är viktigt att visa verkligheten bakom kokainet som kändisdrog.

– Det är lätt att vissa droger får en glamour­stämpel men bakom den här ytan mår personerna oftast väldigt dåligt. På en stängd klubb i Linköping, vid femtiden på morgonen den 26 maj 2012, ses Mikael Persbrandt ta en kokainlina med en ihoprullad sedel. Under festnatten finns minst två grova gängbrottslingar, dömda för flera narkotikabrott, vid hans sida. 

”Jag förlorade precis allt”

Alla experter är eniga om att det är viktigt att visa narkotikans baksida.

Den vet Rickard, 40, allt om.

Han är tidigare kokainmissbrukare och fick hjälp genom Anonyma Kokainister. Rickard menar att kokainets kändisstatus bidrog till hans missbruk.

– Du vet man ser artiklar om Hollywood-kändisar som tagit kokain och ändå har en så bra karriär. Då tänker man att kan han lyckas så bra i livet och ta kokain så måste det vara okej. Men är man en framgångsrik person kanske man har råd att lägga in sig på rehab. För de allra flesta ser livet inte ut så.

– För mig slutade det med tungt missbruk där jag förlorade precis allt, säger Rickard.


LÄS BRITTA SVENSSON OM AVSLÖJANDET: "Det är tragiskt och patetiskt"

Läs alla delarna i serien "Kokain - Från festen till döden":

Del 1: De föll offer för nya folkdrogen – kokain

Del 2: Personerna bakom de svenska kokainligorna

Del 3: Oliver är död

Del 4: Expressen granskar 305 kokainköpare

Del 5: Malin, 24, berättar om sitt kokainberoende

Del 6: Så går polisens jakt på knarklangarna till

Del 7: De är kändisarna som ger drogen ett ansikte

TILLDELATS TVÅ GULDBAGGAR

Skådespelaren Mikael Persbrandt är starkt förknippad med karaktären Gunvald Larsson i Beck-filmerna.
Han har belönats med Guldbaggen för sina roller i Maria Larssons eviga ögonblick (2008) och Mig äger ingen (2014). Filmen "Hämnden", där Persbrandt har en av huvudrollerna, har också Oscar-belönats.
Skådespelaren har även en roll i Hollywood-trilogin Hobbit.
Fram till ett uppmärksammat avhopp 2007 var han en av Dramatens stora stjärnor. 2011 slutade han också som Unicef-ambassadör efter en kokainskandal.

GREPS

Persbrandt greps i januari 2011 i anslutning till krogen Soap Bar nära Dramaten i Stockholm. Det konstaterades att han hade kokain i kroppen. "Jag älskar kola och rånare", sade Persbrandt vid gripandet.
Bara tre månader efter Soap Bar- gripandet, april 2011, togs Persbrandt på Clarion Hotel på Södermalm i Stockholm. Det konstaterades än en gång att han tagit kokain.

2014 Persbrandt döms av hovrätten i juli till villkorlig dom och samhällstjänst, motsvarande två månaders fängelse, sedan han enligt domen köpt kokain av en knarkliga för 4 000 kronor.

TESTAT KOKAIN

200 000 svenskar har testat kokain någon gång, enligt en studie från Folkhälsoinstitutet. 30 000 av dem hade gjort det den senaste månaden.
55 000 dödsoffer beräknades fram till 2012 ha krävts i Mexikos knarkkrig.
217 kokainbeslag gjorde Tullverket förra året. Smugglingen, och narkotikabrottslighet generellt, domineras av den grova organiserade brottsligheten, enligt polisen. Brottstypen ger snabba och stora vinster.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.