Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Här tar Kim tåget – till mötet med Trump

En bild som släppts av nordkoreanska myndigheter visar Kim Jong-Un gå på tåget mot Vietnam på lördagen.
Foto: KCNA/AP/TT NYHETSBYRÅN
Ett tåg som antas bära Kim Jong-Un passerar gränsen in till Kina på lördagskvällen.
Foto: DAKE KANG / AP TT NYHETSBYRÅN
Kim Jong-Un och Donald Trump träffades förra året i Singapore.
Foto: SUSAN WALSH / AP TT NYHETSBYRÅN

Nordkoreas ledare Kim Jong-Un är på väg till mötet med USA:s president Donald Trump – och han tar tåget. Det bekräftar Nordkorea, enligt AP.

Toppmötet mellan ledarna är planerat till onsdag och torsdag i Vietnam nästa vecka. Men Kim Jong-Un har redan lämnat Pyongyang. Enligt ryska nyhetsbyrån Tass gick han på ett privat bepansrat tåg i den nordkoreanska huvudstaden vid 17-tiden lokal tid.

En reporter från AP såg senare på lördagskvällen det tåg som Kim antas resa i korsa gränsen in till Kina vid staden Dandong.

Enligt nyhetsbyrån AP har Nordkorea nu bekräftat att Kim Jong-Un faktiskt tar tåget de över 4 000 kilometrarna genom Kina för att komma till den vietnamesiska huvudstaden Hanoi.

https://twitter.com/AP/status/1099425085180596224

Donald Trump och Kim Jong-Un väntas diskutera hur Nordkorea ska avveckla sina kärnvapen. Men tidigare i veckan lättade Trump något på kraven.

– Så länge det inte sker några nya tester, har jag inte bråttom, sa Trump då till USA Today.

Han står dock fast vid att sanktionerna mot Nordkorea kommer att ligga kvar fram till genomförandet av nedrustningen.

Tidigare har Nordkorea angett att landet är redo att rusta ned bara om USA drar tillbaka sina militära posteringar i Sydkorea. Men varken USA eller Sydkorea antas gå med på det, enligt New York Times.

Kim Jong-Un besökte Peking i januari och anlände då i det här tåget.
Foto: AP / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix

Kim Jong-Uns företrädare, pappa Kim Jong-Il och farfar Kim Il-Sung, var båda kända för att färdas med tåg under statsbesök till Kina och Sovjet. Vid förra mötet med Trump i Singapore flög dock Kim Jong-Un.

Anledningen till att han nu tar tåget är oklart, men den rapporterade rutten genom östra Kina kan visa på Kims önskan att lära av Kinas och Vietnams erfarenheter i hans egna försök att utveckla sitt lands ekonomi, skriver New York Times.


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.