Här tar Sofia och Carl Philip emot granarna vid slottet. Foto: Kungahuset.seHär tar Sofia och Carl Philip emot granarna vid slottet. Foto: Kungahuset.se

Här tar Sofia och Carl Philip emot granarna vid slottet.

 Foto: Kungahuset.se
Det är tradition att någon ur kungafamiljen tar emot granarna. Foto: Kungahuset.seDet är tradition att någon ur kungafamiljen tar emot granarna. Foto: Kungahuset.se
Det är tradition att någon ur kungafamiljen tar emot granarna. Foto: Kungahuset.se

Här tar Carl Philip och Sofia emot julgranar

Publicerad

Titta vilka som är ansvariga för granen i år på slottet!

Carl Philip och Sofia smygstartade julen nu på morgonen med att ta emot julgranen som ska vara i centrum för kungafamiljens julfirande.

Men om det är kungen eller prinsen själv som ska pynta granen förblir en hemlighet.

Det lackar mot jul. Inte bara koja - utan även på slott. I går skickade norska kungafamiljen sin julhälsning till alla från sitt älskade Skaugum i Norge - motsvarigheten till kronprinsessan Victorias och prins Daniels Haga slott.

Nu i dag tidigt på morgonen passade prins Carl Philip med sin prinsessa att smygstarta julen uppe på Stockholms slott. Det är sedan ett par år tillbaka en tradition att någon eller några ur kungafamiljen får ta emot årets julgranar på inre borggården på Stockholms slott.

Tidigare har det varit både kronprinsessan Victoria och även kungen. Nu i morse var det prins Carl Philip som tog sig ut till borggården med sin prinsessa Sofia.

Just julgranen är en viktig tradition för hela kungafamiljen och då i synnerhet kungen. Det är en tradition som han håller hårt i och varje år är det julgranar till både Drottningholms slott, Stockholms slott och Haga slott.

I dag passade överräckandet extra bra då kungafamiljen under dagen ska fira in julen lite extra tidigt med personalen på slottet genom en gudstjänst i Slottskyrkan inne på Stockholms slott.

Glad prins och prinsessa tog emot

Julgranarna som kom i morse överräcktes av elever från jägmästarprogrammet på Sveriges lantbruksuniversitet (SLU). Enligt hovet:

"Sedan slutet av 1960-talet överlämnar SLU julgranar till Kungliga slottet. Kungsgranen har fått sitt nuvarande namn efter denna tradition, den hette från början Nordmannsgran."

Det var en glad prins och prinsessa som tog emot de vackra granarna på inre borggården.

– Detta är en tradition och i morse var det prins Carl Philip och prinsessan Sofia som tog emot julgranarna, berättar Margareta Thorgren, informationschef vid hovet.

Den här veckan är hela kungafamiljen samlad i Stockholm för att på söndag vara med vid Svenska Akademiens högtidssammankomst i Börssalen vid Stockholms slott.

Därefter sätter sig prinsessan Madeleine, Chris O'Neill och barnen prins Nicolas och prinsessan Leonore på ett plan till London för att fira jul med Chris familj.

– De ska precis som de berättade i tv-programmet Skavlan fira med Chris O'Neills familj, berättar Margareta Thorgren.

Övriga familjen?

– Det får vi återkomma om.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag