Här tar Carl Philip och Sofia emot julgranar

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Här tar Sofia och Carl Philip emot granarna vid slottet.
Foto: Kungahuset.se
Det är tradition att någon ur kungafamiljen tar emot granarna.
Foto: Kungahuset.se

Titta vilka som är ansvariga för granen i år på slottet!

Carl Philip och Sofia smygstartade julen nu på morgonen med att ta emot julgranen som ska vara i centrum för kungafamiljens julfirande.

Men om det är kungen eller prinsen själv som ska pynta granen förblir en hemlighet.

Det lackar mot jul. Inte bara koja - utan även på slott. I går skickade norska kungafamiljen sin julhälsning till alla från sitt älskade Skaugum i Norge - motsvarigheten till kronprinsessan Victorias och prins Daniels Haga slott.

Nu i dag tidigt på morgonen passade prins Carl Philip med sin prinsessa att smygstarta julen uppe på Stockholms slott. Det är sedan ett par år tillbaka en tradition att någon eller några ur kungafamiljen får ta emot årets julgranar på inre borggården på Stockholms slott.

Tidigare har det varit både kronprinsessan Victoria och även kungen. Nu i morse var det prins Carl Philip som tog sig ut till borggården med sin prinsessa Sofia.

Just julgranen är en viktig tradition för hela kungafamiljen och då i synnerhet kungen. Det är en tradition som han håller hårt i och varje år är det julgranar till både Drottningholms slott, Stockholms slott och Haga slott.

I dag passade överräckandet extra bra då kungafamiljen under dagen ska fira in julen lite extra tidigt med personalen på slottet genom en gudstjänst i Slottskyrkan inne på Stockholms slott.

Glad prins och prinsessa tog emot

Julgranarna som kom i morse överräcktes av elever från jägmästarprogrammet på Sveriges lantbruksuniversitet (SLU). Enligt  hovet:

"Sedan slutet av 1960-talet överlämnar SLU julgranar till Kungliga slottet. Kungsgranen har fått sitt nuvarande namn efter denna tradition, den hette från början Nordmannsgran."

Det var en glad prins och prinsessa som tog emot de vackra granarna på inre borggården.

– Detta är en  tradition och i morse var det prins Carl Philip och prinsessan Sofia som tog emot julgranarna, berättar Margareta Thorgren, informationschef vid hovet.

Den här veckan är hela kungafamiljen samlad i Stockholm för att på söndag vara med vid Svenska Akademiens högtidssammankomst i Börssalen vid Stockholms slott.

Därefter sätter sig prinsessan Madeleine, Chris O'Neill och barnen prins Nicolas och prinsessan Leonore på ett plan till London för att fira jul med Chris familj.

– De ska precis som de berättade i tv-programmet Skavlan fira med Chris O'Neills familj, berättar Margareta Thorgren.

Övriga familjen?

– Det får vi återkomma om.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.