Här svär Jan Eliasson FN:s ed och blir därmed FN:s näst högste chef. Foto: Lars NäslundHär svär Jan Eliasson FN:s ed och blir därmed FN:s näst högste chef. Foto: Lars Näslund
Här svär Jan Eliasson FN:s ed och blir därmed FN:s näst högste chef. Foto: Lars Näslund
Foto: Lars NäslundFoto: Lars Näslund
 Foto: Lars Näslund
Foto: Lars NäslundFoto: Lars Näslund
 Foto: Lars Näslund
Foto: Lars NäslundFoto: Lars Näslund
 Foto: Lars Näslund
Foto: Lars NäslundFoto: Lars Näslund
 Foto: Lars Näslund
Foto: Lars NäslundFoto: Lars Näslund
 Foto: Lars Näslund

Här svär Jan Eliasson eden - blir ny FN-topp

Publicerad

NEW YORK. Här svärs Jan Eliasson, 71, in som näst högste FN-chef - och blir svensken med högsta posten i internationell politik.

- Jag känner mig ärad, tagen... men jag är också glad!, förklarade han för sin chef och medarbetare.

Jan Eliasson får en rivstart hos FN. Det är redan klart att han ska till Afrika som första resa. 12 juli deltar han i Afrikanska unionens mötte i Addias Abeba i Etiopien - där ju för övrigt svenska journalisterna Martin Persson och Johan Schibbye sitter fängslade.

Men måndagen var Stora Välkomst - eller snarare Återkomstdagen.

FN-högkvarteret i New York är ju som svenskens andra hem.

Ceremonin hölls klockan 16, svensk tid, i North Lawn Building.

Bakom lager av dörrar, säkerhetspersonal och livvakter ställde sig generalsekreteraren Ban Ki-moon och arbetarsonen från Kålltorp, som han brukar omskrivas, mitt emot varandra.

Fick läsa högt

Med höjd högerhand fick Eliasson läsa högt ur den ed alla FN-medarbetare måste svära.

Där lovade han, till exempel, att inte ta instruktioner från något lands regering utan enbart lyda organisationen.

Eliasson kan eden rätt väl efter olika FN-roller alltsedan början av 80-talet, då han var Olof Palmes högra hand i medlaruppdraget i Iran-Irak-kriget.

Runt omkring i konferensrummet hans de flesta av FN:s tio undergeneralsekreterare liksom Susana Malcorra, hans stabschef. De allra flesta ansiktena var redan kända för Eliasson, så det blev rena "hej vad kul ses igen"-kalaset.

- Jag kan inte tänka mig en mer lämpad person för uppdraget, sa Ban Ki-moon.

Eliasson passade också på att dra en anekdot om hur de lärt känna varandra och att de har en särskild rutin varje nyårsdag: Eliasson ringer och önskar gott nytt år, detta allt sedan Ban trädde till 2007.

Lars Näslund
Lars Näslund

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag