Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Här stoppar de SL-tåg – för att klottra ner det

Först drog de i nödbromsen. Sedan hoppade tre personer av och började klottra ner pendeltåget.

– En stark lukt spred sig på tåget. Man blev lite snopen, säger passageraren Sofia.

Vid 14-tiden på måndagen drogs plötsligt nödbromsen på pendeltåget mot Nynäshamn. Några yngre män hoppade av, och strax därefter upptäckte passagerarna vad orsaken till stoppet var.

– Plötsligt kom en stark lukt som steg i kupévärmen, då upptäckte vi att tre män stod utanför och klottrade. Man blev lite snopen, säger passageraren Sofia.

På en film från tåget ser man hur de tre männen springer om varandra för att klottra vad som verkar vara deras taggar - klottrares egna signaturer.

Sju minuter stod pendeltåget kvar på stationen i Skogås där klottrarna dragit i nödbromsen. Sedan kunde tåget rulla vidare söderut.

– Det är möjligt att det har blivit någon liten följdförsening också, men det här tåget blev sju minuter sent, säger Ronnie Johansson, presskontakt på SL.

Stora kostnader för klotter

Under 2014 ökade antalet anmälningar om klotter med nästan 60 procent jämfört med året innan, enligt siffror från Brottsförebyggande rådet. Och klottret mot kollektivtrafik i framför allt storstadsregionerna ökar mycket.

SL:s kostnader för återställning uppgick under 2014 till 134 miljoner kronor. Inom återställning ingår både klotter och annan skadegörelse.

– Enbart återställningskostnaden för tunnelbanan förra året hamnade på 50 miljoner kronor. Det är tråkigt då pengarna hade kunnat läggas på bättre saker, sa Christian Hoffmann, presskontakt vid SL, till TT tidigare i juli.

Bland passagerarna på tåget spred sig så klart en förvåning under tiden för klottringen i Skogås. Och det var inte bara den starka lukten som upprörde.

– Det var väldigt irriterande att se att de förstör tåget, framför allt när man vet att skattepengar kommer att gå till att sanera det, säger passageraren Sofia.

SL har polisanmält händelsen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.