Här fastnade Aida Hadzialic i kontrollen. Foto: Ludvig Thunman / BILDBYRÅNHär fastnade Aida Hadzialic i kontrollen. Foto: Ludvig Thunman / BILDBYRÅN
Här fastnade Aida Hadzialic i kontrollen. Foto: Ludvig Thunman / BILDBYRÅN
Här, vid brofästet, ligger Lernacken Foto: Google Earth/ExpressenHär, vid brofästet, ligger Lernacken Foto: Google Earth/Expressen
Här, vid brofästet, ligger Lernacken Foto: Google Earth/Expressen

Här stoppades Aida Hadzialic för kontroll

Publicerad

Aida Hadzialic stoppades på torsdagskvällen, klockan 23.51, i en poliskontroll vid Öresundsbron i Malmö.

– Hon blåste 0,2 promille i instrumentet, säger Ulrika Olsson, inre befäl vid polisen i Malmö.

Gymnasie- och kunskapslyftsministern Aida Hadzialic såg klockan 20 i torsdags Noel Gallagher's High Flying Birds på DR Koncerthuset i Köpenhamn.

Klockan 23.51 stoppades hon på Lernacken vid Öresundsbron.

– Hon blev rutinmässigt stoppad när alla bilar stoppades från Köpenhamn till Malmö vid polisens gränskontroll. Hon legitimerade sig med körkort, säger Ulrika Olsson, inre befäl vid polisen i Malmö.

Blåste positivt två gånger

Enligt polisens anmälan blåste Aida Hadzialic positivt två gånger. Först i ett sållningsinstrument som visar om det finns alkohol i blodet och sedan i ett bevisinstrument som ger exakt promillehalt. Blodprov tas endast om man vägrar blåsa, misstänks för drograttfylleri, när bevisinstrument inte finns tillgängligt eller om alkoholutandningsprovet av någon orsak inte blir godkänt.

– Hon fick göra ett andra utandningsprov som visade att hon hade 0,10 milligram alkohol per liter utandningsluft, som motsvarar 0,2 promille i blodet. Efteråt hölls ett kort förhör på plats, säger Ulrika Olsson.

Ärendet har skickats till åklagare. Straffet för rattfylleri är oftast dagsböter och körkortet återkallas. Enligt Trafikverket finns möjlighet till varning i stället för återkallelse vid halter på 0,2 till 0,3 promille.

Ministern höll pressträff

Aida Hadzialic höll på lördagen en pressträff.

– Jag var i Köpenhamn för en kväll med konsert och trodde att jag kunde ta två glas tidigt under kvällen för att senare kunna ta mig hem. Jag trodde att det här hade försvunnit ur kroppen på mig, men så var inte fallet och det var ett allvarligt misstag som jag nu tar konsekvenserna för, säger hon.

Hon berättade att hon lämnar sin post som minister.

– Jag förväntar mig ett strafföreläggande och böter som jag kommer att acceptera. Jag tyckte att det var viktigt att berätta det här så snart som möjligt och vill stå rakryggad inför det jag har gjort. Alkohol och bilkörning hör inte ihop, säger ministern – och kallar det hela sitt livs största misstag.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag