Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Här stoppades Aida Hadzialic för kontroll

Här fastnade Aida Hadzialic i kontrollen.
Foto: Ludvig Thunman / BILDBYRÅN
Här, vid brofästet, ligger Lernacken
Foto: Google Earth/Expressen

Aida Hadzialic stoppades på torsdagskvällen, klockan 23.51, i en poliskontroll vid Öresundsbron i Malmö.

– Hon blåste 0,2 promille i instrumentet, säger Ulrika Olsson, inre befäl vid polisen i Malmö.

Gymnasie- och kunskapslyftsministern Aida Hadzialic såg klockan 20 i torsdags Noel Gallagher's High Flying Birds på DR Koncerthuset i Köpenhamn.

Klockan 23.51 stoppades hon på Lernacken vid Öresundsbron.

– Hon blev rutinmässigt stoppad när alla bilar stoppades från Köpenhamn till Malmö vid polisens gränskontroll. Hon legitimerade sig med körkort, säger Ulrika Olsson, inre befäl vid polisen i Malmö.

Blåste positivt två gånger

Enligt polisens anmälan blåste Aida Hadzialic positivt två gånger. Först i ett sållningsinstrument som visar om det finns alkohol i blodet och sedan i ett bevisinstrument som ger exakt promillehalt. Blodprov tas endast om man vägrar blåsa, misstänks för drograttfylleri, när bevisinstrument inte finns tillgängligt eller om alkoholutandningsprovet av någon orsak inte blir godkänt.

– Hon fick göra ett andra utandningsprov som visade att hon hade 0,10 milligram alkohol per liter utandningsluft, som motsvarar 0,2 promille i blodet. Efteråt hölls ett kort förhör på plats, säger Ulrika Olsson.

Ärendet har skickats till åklagare. Straffet för rattfylleri är oftast dagsböter och körkortet återkallas. Enligt Trafikverket finns möjlighet till varning i stället för återkallelse vid halter på 0,2 till 0,3 promille.

Ministern höll pressträff

Aida Hadzialic höll på lördagen en pressträff.

– Jag var i Köpenhamn för en kväll med konsert och trodde att jag kunde ta två glas tidigt under kvällen för att senare kunna ta mig hem. Jag trodde att det här hade försvunnit ur kroppen på mig, men så var inte fallet och det var ett allvarligt misstag som jag nu tar konsekvenserna för, säger hon.

Hon berättade att hon lämnar sin post som minister.

– Jag förväntar mig ett strafföreläggande och böter som jag kommer att acceptera. Jag tyckte att det var viktigt att berätta det här så snart som möjligt och vill stå rakryggad inför det jag har gjort. Alkohol och bilkörning hör inte ihop, säger ministern – och kallar det hela sitt livs största misstag.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.