Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Här stjäl nazisterna första maj

VÅLDET PÅ TORGET. Polisen använder våld mot motdemonstranter och även medlemmar i Svenskarnas parti. Totalt greps 19, 32 omhändertogs och 90 avlägsnades - och två misstänkta "bomber" sköts sönder på torget.
Foto: LARS ANDERSSON
KORVSTOPP. Nazister köade för att få äta på grillen vid Västra torget. Maten serverades av Katrina Aho, med rötter i Mellanöstern: "För min del är alla kunder lika värda".
Foto: Christoffer Hjalmarsson
SITTANDE DEMONSTRATION. Demonstranter sätter sig på gatan för att med fredliga protester stoppa nazistiska Svenskarnas partis marsch genom Jönköping
Foto: Christoffer Hjalmarsson
PARTILEDARE. Daniel Carlsen, ledare för Danskernes Parti, marscherade längst fram med SvP-ledaren Stefan Jacobsson. Carlsen fick en flaska kastad i huvudet.
Foto: Christoffer Hjalmarsson
FÖLJDE DRAMAT. Stina Svensson och vännen Inger följde demonstrationerna från Ingers balkong. Förra året såg de nazister och motdemonstranter slås nedanför.
Foto: Christoffer Hjalmarsson
Tom Svensson, 28, guldsmed, Huskvarna: "Det är för jävligt att de får demonstrera. Ett odemokratiskt parti och det är inte rätt att de får rätt att demonstrera. Jag är vänsterpartist rakt in i hjärtat."
Foto: Christoffer Hjalmarsson
Förra S-ledaren Mona Sahlin talade mot främlingsfientlighet, rasism och nazism.
Foto: Olle Sporrong
1 / 7

JÖNKÖPING. Nazisterna skulle ta över det frikyrkliga Jönköping.

Men kyrkorna ringde i klockorna för att störa ut nazistpropaganda och Jönköpingsborna gick ut på gatorna för att störa marschen genom staden.

- Mina vänner i Gävle skriver att jag ska hålla mig inomhus, säger Stina Svensson, 65, när hon följer demonstrationerna från väninnan Ingers balkong.

Det är nästan ödsligt på gatorna i Jönköping. Överallt står tungt utrustade kravallpoliser. Hela Jönköping talar om de 450 poliser som samlats här. Klockan är 10 men dramat har redan börjat. Polisen har hittat ett misstänkt föremål på Västra torget, där det nazistiska Svenskarnas parti ska samlas för att inleda sitt marschtåg på 1 maj.

Stina Svensson, 65, från Grästorp står på väninnan Ingers, 80, balkong på Oxtorgsgatan, intill det avspärrade torget. Nazisterna var här förra året också.

- Då var det slagsmål där, säger Inger och pekar mot närmaste gatkorsningen.

- Det blir nog bråk i år också, säger Stina Svensson.

De får rätt.

Någon timme senare går de två damerna ut för att se marschtåget - som då stannat upp. Antirasister har satt sig ner på Skolgatan. Det är nazisternas marschväg. En polis ropar flera gånger i megafonen att motdemonstranterna, unga och gamla bredvid varandra, ska flytta på sig.

Ingen gör det.

Många Jönköpingsbor betraktar spektaklet i den annars lugna staden, flera tittar ut från sina terrasser och balkonger.

- Svenskarnas parti behöver inte välja första maj. De kunde ha valt 2, 3, 4, ja vilken annan dag som helst, men inte arbetarrörelsens dag, säger Jönköpingsbon Jan-Olof Andersson, när han tittar ut från balkongen.

"Vi värnar om vårt land"

På gatan står två personer utklädda till liemän, med texten "Döda allt" och "Hata alla" på två skyltar. Stina Svensson och Inger passerar liemännen, med Nisse Svensson, en amerikansk cockerspaniel "som tror att han är rottweiler".

- Han kommer att skrämma alla nazister, säger Inger.

Damerna säger att det bara är en sådan här dag som nazismen märks i det som annars är Sveriges frikyrkofäste, "Sveriges Jerusalem", Jönköping.

I Svenskarnas partis marschtåg går mestadels män men även kvinnor och skriker "Sverige åt svenskarna". En av dem är en 31-årig kvinna från Kumla, som inte vill uppge sitt namn. Hon har varit nationalist sedan lågstadiet och blev medlem i Svenskarnas parti för några månader sedan.

- Jag tycker inte om Sverige som det ser ut just nu. Det är för mycket invandrare, helt enkelt. Vi värnar om vårt land.

Hon förnekar, som många andra i partiet, att hon är nazist.

- Jag är nationalist.

I tåget går också Mikael Eriksson, 43, vårdare från Karlskrona som är partiets förstanamn till kommun- och landstingsvalet och på 26:e plats i riksdagsvalet. Han lämnade Sverigedemokraterna för Svenskarnas parti.

- De vill ha en invandring. Jag vill minska den. Och de säger att alla kan bli svenska...

Kan alla bli svenskar?

- Nej. Alla kan inte bli svenskar. Jag menar, åker du till Kina så blir du inte kines.

Om man bor här i 20-30 år då, är man svensk då?

- Nej, jag tycker inte det.

När blir man svensk då?

- Det är en fråga som är svår att svara på, när man blir etnisk svensk.

Hur blir man etnisk svensk?

- Man ska vara född och uppvuxen här och ha rötterna här långt tillbaka.

Skadades av en kastad flaska

Efter en halvtimmes avbrott fortsätter marschen på en annan gata, förbi Sofiakyrkan. Samtidigt som partiet marscherar genom centrum ringer kyrkklockorna i Sofiakyrkan och Kristinekyrkan för att symboliskt varna för fara.

Längs marschtåget med drygt 200 nazister står motdemonstranter, inte bara de mer radikala antifascisterna som kastar rökbomber och färgampuller, utan också pensionärer och medelålders Jönköpingsbor.

Daniel Carlsen, partiledare för Danskernes Parti som kostymklädd går bredvid SvP-ledaren Stefan Jacobsson, längst fram i tåget, får en flaska kastad i huvudet.

Vid ett tillfälle lyckas en antirasist ta en svensk fana från nazisterna och blir genast attackerad av partiets funktionär - som sedan förs bort av polisen.

- Ni misslyckades fullständigt, skriker Stefan Jacobsson till polisen.

En av funktionärerna, som bär en skottsäker väst, skriker åt polisen som omhändertar partikamraten:

- Släpp honom för fan.

- Jävla bonnfittor!

Polisen gör allt för att skingra antirasisterna. Längst fram går hundpatrullerna. Bakom går kravallryttarna och sedan ytterligare kravallpoliser som skyddar nazisterna - vars funktionärer bär på plexiglassköldar.

- Dagens polis skyddar morgondagens Hitler, skriker hesa tjejer.

Sahlin angrep SD

Ännu en sittprotest på gatan, men med färre personer. Efter en dialog med polisen reser sig demonstranten Lars Livander, 67, pensionär från Tranås.

- Jag vill inte ha demonstrationer inne i Jönköping på detta vis. Jag vill inte det. Det är ett avskum det där och vi vill inte ha dem här. Så är det bara.

Varför valde du att resa dig frivilligt?

- Jag har lovat min hustru och inte ge mig in i något bråk.

Bara några kvarter bort från SvP:s marschtåg första maj-talade Mona Sahlin. Talet var ett brandtal mot främlingsfientlighet, rasism och nazism.

- Efter Malmö, efter Kärrtorp och efter Hökarängen kan ingen säga annat än att det här är på riktigt, säger förre S-ledaren.

Hon gick under talet till angrepp mot Sverigedemokraterna och Svenskarnas parti.

- Det var en sverigedemokrat som sade att Zlatan inte är svensk. Då vill jag säga så här: Det finns inget mer osvenskt än Sverigedemokraterna och Svenskarnas parti, sade Sahlin.

När Svenskarnas parti återvänder till Västra torget håller partiledaren för Svenskarnas parti, Stefan Jacobsson, ett tal om svenskhet. Med hjälp av bensin tänder partiledaren eld på EU-flaggan till sina medlemmars jubel. Samtidigt buar motdemonstranterna bortanför avspärrningarna. Han har ingen förståelse för att marschen varit provocerande för Jönköpingsbor.

- Förra året genomförde vi tre demonstrationer och hade våldsamma motdemonstranter på samtliga. Varför ska de människorna som kastar få sätta agendan när vi ska vara ute och demonstrera? De kommer att söka upp oss oavsett om det är första eller fjärde maj, säger Stefan Jacobsson.

Inför höstens val satsar partiet på att ta tio platser i kommunerna och få 10 000 röster i riksdagsvalet, men någon plats i riksdagen räknar partiledaren inte med - än.

- Det tror jag är ett realistiskt mål, och det tror jag att vi kommer att nå upp till.

Facit för dagen blir till slut 19 gripna, 32 omhändertagna och 90 avlägsnade - och en till misstänkt "bomb" på torget, som polisen skjuter sönder.

"Visst är det kanske dubbelmoral"

Nazisterna är vid det här laget, trötta och hungriga efter en lång marsch, med flera ofrivilliga stopp.

Kön ringlar lång utanför grillkiosken som finns innanför avspärrningarna.

Vill du ha något mer?

- Kaffe, kan jag ta faktiskt. Och ganska mycket lök på hamburgaren.

Den som frågar om något mer är Gabriel Aho, 36, född i Syrien, som tillsammans med hustrun Katrina Aho, 33, driver grillköket. En solig dag som denna har de mycket att göra, trots polisens avspärrningar. De som beställer bär Svenskarnas parti-jackor och har precis stått på torget och ropat "Sverige åt svenskarna". Nu beställer samma personer korv och hamburgare med allting på, från ett par med rötterna i Mellanöstern.

Den 31-årige mannen från Kalmar som just beställt extra lök, inser ironin.

- Ja, självklart. Visst kan jag säga att det kanske är dubbelmoral i det. Men samtidigt kan jag inte svälta. Jag skulle mycket hellre handla av henne än av dem som står där med sina pissfyllda vattenballonger som de ska kasta på oss, även om de är etnisk svenska svenskar.

Han syftar på fyrbarnsmamman Katrina Aho, som uppträder väl mot sina kunder, trots deras åsikter. Hon är född i Sverige, men föräldrarna är från Syrien och Libanon.

- Jag känner mig som svensk och jag är född i Sverige. Jag har varit en del av detta samhälle och jobbat sen jag var sjutton. Jag har gått i skolan här, mina barn är födda och uppväxta här också.

Alla får demonstrera, oavsett syfte, så länge det är fredligt. Hon säger att hon behandlar alla kunder lika.

- Vad de tycker om mig är upp till dem. Jag tycker inte man ska gå efter normerna på hur människor ser ut. För min del är alla kunder lika värda, oavsett vem man är, säger Katrina Aho.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.