Här stänger Reinfeldt dörren för Miljöpartiet

Publicerad

I en undersökning i Expressen svarar en majoritet av moderata lokalpolitiker att de vill se Miljöpartiet i regeringen.

Men när statsminister Fredrik Reinfeldt (M) gästade Niklas Svensson i Expressen TV:s "Bar och politik" gav han MP kalla handen.

- Miljöpartiets rikspolitiska ledning har gått i fel rikting, sa han.

När 431 moderatpolitiker i hela landet svarat på en enkät i Expressen svarade 54 procent av dem att Moderaterna borde erbjuda Miljöpartiet en plats i regeringen inför valet 2014.

"Vänsterut"

Men statsminister Fredrik Reinfeldt är inte lika sugen på att utöka sin allians.

- Jag tycker att Miljöpartiets rikspolitiska ledning har gått i fel rikting. Jag tycker att de har förflyttat Miljöpartiet vänsterut. Jag tycker, som det nu ser ut, att de ligger tydligt till vänster om Socialdemokraterna. Det försvårar möjligheterna till bra ansvarstagande kring ekonomin och till jobbpolitiken, sa han närt han gästade Expressens Niklas Svensson i Expressen TV:s nya satsning "Bar och politik".

Han förklarade sina partikollegors åsikter med att blocköverskridande samarbeten är betydligt vanligare i lokalpolitiken än på riksnivå.

I rätt riktning

– Jag tror att väldigt många moderater lokalt i landet är präglade av att de många gånger samarbetar bra med Miljöpartiet lokalt, det tycker jag att det finns all anledning att uppmuntra.

Statsministern menade att det skulle ha varit lättare att samarbeta om de förra språkrören för MP satt kvar.

– Jag såg vissa förhoppningar om en förändring av Miljöpartiet efter vissa beslut som framför allt Maria Wetterstrand och Peter Eriksson gjorde. Jag noterade vissa saker som gick i rätt riktning.

I premiären av "Bar och politik" på Eken bar vid Slussen i Stockholm fick Reinfeldt också frågor om regeringens tuffa opinionssiffror.

"Total tystnad"

Så här motiverade han varför han inte är så orolig för opinionsläget:

– Håkan Juholt hade många förslag, och en del av dem var också möjligen genomförbara, sen byttes det mot total tystnad. Jag har själv sett i mitt eget parti att ett framgångsrikt sätt att växa är att lägga sig vid sidan av mediekritik mot sittande regering och i grunden inte vara så tydlig. Med den typen av förväntansbild kan man växa. Men problemet med det är att sen kommer valdagen.

Reinfeldt sa sig inte heller vara orolig för att förlora företagarväljare till Socialdemokraterna.

– Jag hör väldigt sällan näringslivet säga att man ska höja skatterna för företag med 25 miljarder.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag