Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Här sprängde IS
en svavelfabrik

Genom svavelröken ses resterna av fabriken som IS sprängde.
Foto: Niclas Hammarström / Expressen
Expressens Magda Gad och Niklas Hammarström.

MISHRAQ. Här sprängde IS en kemisk fabrik i luften för fyra dagar sedan.

Luften är full av svavelrök, livsfarlig att andas in. Men det är ändå vad många civila i området tvingas göra.

– Akta er, säger en av soldaterna, det här är sista vägspärren. Om ni kör fel hamnar ni hos IS.

Men snart ser vi stora, röda brandfordon som vi följer efter. En högersväng och där, någonstans i den grå röken, ligger den:

Svavelfabriken.

Eller det som är kvar av den.

För en vecka sedan var detta område – sju, åtta mil söder om Mosul, norr om staden al-Qayyarah, kontrollerat av terrorsekten IS. I torsdags gjorde irakiska armén, med understöd av shiamilis och irakisk polis, en offensiv här.


LÄS MER: Stefan Löfven på blixtbesök i Irak


Då valde IS-männen att spränga den kemiska fabriken.

Två civila omkom vid explosionen och giftig gas spred sig snabbt i luften till närliggande byar. Till en början blåste det inte mot al-Qayyarah, men i helgen vände vinden och det har rapporterats att närmare tusen människor sökt sig till sjukhuset i staden med andningsbesvär.

Svavelröken är så giftig att man kan dö av den. Dessutom brinner fortfarande oljefält utanför al-Qayyarah och röken från oljan kan bli så koncentrerad att även den kan vara dödlig.

På USA:s flygbas i området har soldaterna använt gasmasker.

För tillfället pågår inga strider norr om al-Qayyarah, men situationen är ändå kritisk med giftig luft, chockade människor på flykt och stora behov av hjälpinsatser.

På vägen söderut från svavelfabriken ser vi en grupp flyktingar som samlats upp på ett lastbilsflak där de fått mat av irakiska armén. Medan vi åkte förbi utbröt slagsmål om maten.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.