Här spårar SVT:s sändning ur helt

Publicerad

Här tappar SVT-programledaren Fredrik Ahl kontrollen fullständigt.

Han kallar flyktingar för "kebabtekniker", säger att "ingen vill bo i Eskilstuna" och låtsas pilla ut vaxproppar ur hörsnäckan – rakt ut i digital-tv-nätet.

– Hade jag vetat att det skulle gå ut, hade jag inte sagt så. Det är beklagligt. Det är förskräckligt, säger Fredrik Ahl.

Marcus Hagsten, 21, blev inropad till tv-soffan av sina föräldrar Thomas och Catarina Hagsten på onsdagskvällen vid klockan 22. "Det här måste du se". Familjen har Boxer och på kanalläge 999 – som brukar sända SVT:s lokala nyheter eller annat SVT-material – pågick något mycket udda.

"Ingen vill bo i Eskilstuna"

Under vinjetten SVT Sörmland sjöng programledaren Fredrik Ahl opera, imiterade dialekter och showade loss. Han läste bland annat ett telegram om att ingen vill jobba i Eskilstuna med kommentaren att "ingen vill bo i Eskilstuna". När den absurda "nyhetssändningen" kommer in på flyktingar kallar han dem för "kebabtekniker".

– Jag har inte sett någon liknande miss någon gång, säger Marcus Hagsten som filmade inslaget och la upp det på sin Facebooksida.

Backar från uttalande

Fredrik Ahl, 43, visste inte att klippet sänts i tv-nätet.

– Jag vet att jag ofta skojar inför en tv-sändning. För att jag ska komma igång lite. Jag är en teaterapa från början, och jag har en skämtsam jargong, säger han.

Att kalla flyktingar för "kebabtekniker" är däremot ett uttalande som han backar ifrån.

– Om någon har tagit illa upp ber jag om ursäkt rakt av. Man ska välja sina ord. Hade jag vetat att det skulle gå ut, hade jag inte sagt så, säger Fredrik Ahl.

"En av de bästa programledarna"

Hans Zetterberg, ansvarig utgivare på SVT Sörmland, säger att man trots omfattande teknisk undersökning efter Expressens larm fortfarande inte vet vad som hänt.

– Vi får ingen klarhet i det. Vad vi tror är att det har gått ut till ett fåtal tittar via någon sändare, säger han.

Fredrik Ahl är en av kanalens bästa programledare, menar Zetterberg.

– Men det han säger på slutet är plumpt, och jag har pratat med Fredrik. Vi kan bara be om ursäkt.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag