Här spårar SVT:s sändning ur helt

Här tappar SVT-programledaren Fredrik Ahl kontrollen fullständigt.

Han kallar flyktingar för "kebabtekniker", säger att "ingen vill bo i Eskilstuna" och låtsas pilla ut vaxproppar ur hörsnäckan – rakt ut i digital-tv-nätet.

– Hade jag vetat att det skulle gå ut, hade jag inte sagt så. Det är beklagligt. Det är förskräckligt, säger Fredrik Ahl.

Marcus Hagsten, 21, blev inropad till tv-soffan av sina föräldrar Thomas och Catarina Hagsten på onsdagskvällen vid klockan 22. "Det här måste du se". Familjen har Boxer och på kanalläge 999 – som brukar sända SVT:s lokala nyheter eller annat SVT-material – pågick något mycket udda.

"Ingen vill bo i Eskilstuna"

Under vinjetten SVT Sörmland sjöng programledaren Fredrik Ahl opera, imiterade dialekter och showade loss. Han läste bland annat ett telegram om att ingen vill jobba i Eskilstuna med kommentaren att "ingen vill bo i Eskilstuna". När den absurda "nyhetssändningen" kommer in på flyktingar kallar han dem för "kebabtekniker".

– Jag har inte sett någon liknande miss någon gång, säger Marcus Hagsten som filmade inslaget och la upp det på sin Facebooksida.

Backar från uttalande

Fredrik Ahl, 43, visste inte att klippet sänts i tv-nätet.

– Jag vet att jag ofta skojar inför en tv-sändning. För att jag ska komma igång lite. Jag är en teaterapa från början, och jag har en skämtsam jargong, säger han.

Att kalla flyktingar för "kebabtekniker" är däremot ett uttalande som han backar ifrån.

– Om någon har tagit illa upp ber jag om ursäkt rakt av. Man ska välja sina ord. Hade jag vetat att det skulle gå ut, hade jag inte sagt så, säger Fredrik Ahl.

"En av de bästa programledarna"

Hans Zetterberg, ansvarig utgivare på SVT Sörmland, säger att man trots omfattande teknisk undersökning efter Expressens larm fortfarande inte vet vad som hänt.

– Vi får ingen klarhet i det. Vad vi tror är att det har gått ut till ett fåtal tittar via någon sändare, säger han.

Fredrik Ahl är en av kanalens bästa programledare, menar Zetterberg.

– Men det han säger på slutet är plumpt, och jag har pratat med Fredrik. Vi kan bara be om ursäkt.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.