Foto: Ahnn Young-JoonFoto: Ahnn Young-Joon
 Foto: Ahnn Young-Joon

Här spänner Obama musklerna mot Kim

Publicerad

Nordkorea påstås testa kärnvapen – då spänner USA vapenmusklerna.

För att visa upp sin styrka har de skickat upp en B52-bombare mitt framför Nordkorea.

I veckan kom uppgifter om en jordbävning i Nordkorea i närheten av en plats för kärnvapenprov. Nordkorea hävdar att jordbävningen var en direkt följd av att de framgångsrikt testat en vätebomb i området.

FN:s säkerhetsråd kallade snabbt till ett krismöte, och användandet av vätebomben ses av det internationella atomenergiorganet, IAEA, som ett tydligt övertramp.

Nordkoreas ledare Kim Jong-Un säger själv enligt Reuters att framtagandet av vätebomber är ett självförsvarssteg mot USA:s kärnvapenhot.

– Nordkoreas vätebomb är ett steg för att kunna hålla freden på den koreanska halvön, och för att hålla regionen säker från faran för kärnvapenkrig, orsakat av USA-ledda imperialister, säger Kim Jong-Un enligt Nordkoreas statliga nyhetsbyrå KCNA.

– Det är en suverän stats rätt och ingen kan kritisera det.

Och nu har USA gått in i påfågelskampen. På söndagen lyfte ett gigantiskt B52-bombplan – med kapacitet för kärnvapen – från den amerikanska basen i Guam.

Utöka avskräckande medel

Tillsammans med två stridsplan, ett amerikanskt F-16 och ett sydkoreanskt F-15, flög de lågt över den sydkoreanska Osan-basen för att visa upp sin styrka för Nordkorea.

Osan-basen ligger bara tio mil från den nordkoreanska gränsen. För Reuters uppger amerikansk militär att flygningen var "ett svar på nyliga provokationer av Nordkorea".

Generallöjtnant Terrence O'Shaughnessy utvecklar:

– USA står fast vid sitt engagemang för att försvara Sydkorea och upprätthålla stabilitet på den koreanska halvön, genom att utöka våra avskräckande medel.

Det är inte första gången USA svarat direkt på Nordkoreas bombtester. 2013 skickade USA ett par kärnvapendugliga B-2-stealthbombare över Sydkorea efter att de nordliga grannarna testat kärnvapen – något som resulterade i att Nordkorea hotade USA med en kärnvapenattack, skriver Reuters.

Hannes Lundberg Andersson
Hannes Lundberg Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag