Kulspruteskytten Alex Carlsson deltar i marinens övning mitt under försvarsövningen Aurora 17. Foto: FÖRSVARSMAKTENKulspruteskytten Alex Carlsson deltar i marinens övning mitt under försvarsövningen Aurora 17. Foto: FÖRSVARSMAKTEN
Kulspruteskytten Alex Carlsson deltar i marinens övning mitt under försvarsövningen Aurora 17.  Foto: FÖRSVARSMAKTEN
Här övar besättningen på HMS Vinga försvarsövningar. Foto: FÖRSVARSMAKTENHär övar besättningen på HMS Vinga försvarsövningar. Foto: FÖRSVARSMAKTEN
Här övar besättningen på HMS Vinga försvarsövningar. Foto: FÖRSVARSMAKTEN

Här smattrar kulsprutorna under försvarsövningen Aurora 17

Publicerad

Mitt under den stora försvarsövningen Aurora 17 övar besättningen på fartyget HMS Vinga i Karlskrona med att röja skarpa minor.

Men också med att bekämpa fiendebåtar.

Kulspruteskytten Alex Carlsson är inne på sin andra övning med krigsfartyget:

– Det är alltid lite spännande, man vet inte vad som ska hända, säger han.

I den gigantiska militärövningen Aurora 17 övar 19 500 svenska soldater krig tillsammans med 1 400 soldater från USA. Här finns även mindre styrkor från Finland, Frankrike, Litauen, Norge, Estland och Danmark. Mitt under den stora militärövningen övar besättningen minröjning i Karlskronas skärgård. 

Övningen, som Försvarsmakten själv har uppmärksammat på sin webbsida, går under namnet Northern Coasts och inleddes under tisdagen med en attackövning från en fiendebåt – stridsbåt 70. Kulsprutorna smattrar från HMS Vingas besättning när fiendebåten närmar sig. 

Jimmie Adamsson, informationschef vid Försvarsmakten, berättar att fiendebåten kom upp bara ett hundratal meter från marinens fartyg:

– Det här handlar om att kunna identifiera ett hot, hantera det på rätt sätt – enligt de regler vi har. Känner de sig tillräckligt hotade så skjuter de på fiendebåten.  

Jimmie Adamsson, informationschef vid Försvarsmakten.Foto: PRIVAT

HMS Vinga har fyra systerbåtar

HMS Vinga är normalt sätt stationerad i Karlskrona. Den har fyra systerbåtar – en i Karlskrona och två i Stockholm. Den huvudsakliga uppgiften är minröjning under vattnet – övningar som också kommer att genomföras mitt under Aurora 17. Det fälldes runt 165 000 skarpa minor i Östersjön och längs Sveriges kust under de båda världskrigen. 

 

LÄS MER: Här intar militärer från flera länder Sverige under Aurora 17 

 

Runt 30 procent av dem ligger uppskattningsvis kvar på botten, enligt Försvarsmakten. 

– Hittar man intressanta saker på botten så skickar man ner en undervattensfarkost, en gul obemannad ubåt som sitter fast i fartyget med hjälp av en kabel, säger Jimmie Adamsson. Undervattensfarkosten har sin egen sonar för att söka – men framför allt har den kameror som kan filma och identifiera det som finns nere på botten. På så sätt kan de se om det är någonting farligt. I så fall kan de lägga en laddning intill minan som oskadliggöra genom en fjärrutlösning. 

Hittade åtta skarpa minor i Ålands hav 

Hur ofta hittar ni minor i svenska farvatten?

– Vi gjorde en sådan här operation i Ålands hav för några veckor sedan. Då handlade det om skarpa, ryska minor från första världskriget. Den gången oskadliggjorde vi åtta stycken. Men du hör ju själv, om det finns runt 30 000 – det skulle ta hur lång tid som helst att identifiera och få bort alla dessa. 

 

LÄS MER: Översten: "Vi övar på satt samordna" 

 

Hur farliga är de som finns i svenska vatten?

– Man ska inte överdriva riskerna. Där de ligger, delvis nedsjunkna i dyn, är de inte farliga så länge man inte gör undervattensarbeten eller påverkar dem på något annat sätt – exempelvis genom trålning. Men vi kan inte utesluta risker. Sprängämnet kan bli instabilt när det kommer i kontakt med syre. De kan också röra sig längs bottnen med undervattensströmmar. Så sent som förra året påträffades en mina ganska nära ett skär utanför Muskö i Stockholms skärgård.

"Vi övar för att lösa de uppgifterna i krig"

Just minröjning tillhör en av HMS Vingas huvudsakliga uppgifter.

– Det kan absolut säga. Vi övar för att lösa de uppgifterna i krig. Att röja gamla minor är en jättebra bonus och en jättebra träning. Att träna mot riktiga, skarpa minor gör att vi alltid måste skärpa till oss. I ett krigsläge är moderna minor ännu farligare. 

 

LÄS MER: Beskrivs som ett "krigsspel" i internationell press  

 

De moderna minorna är så kallade avståndsminor. Du behöver alltså inte komma i direktkontakt med dem för att de ska explodera.

Kommer ni att ha minröjningsövningar under Aurora 17?

– Ja, jag tror att de kommer att börja tidigt i nästa vecka – minröjning är ett arbete som går långsamt och måste ske noggrant.

 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag