Juha Valjakkalas gripande blev odramatiskt.
Juha Valjakkalas gripande blev odramatiskt.

Här slutar hans flykt

Publicerad
Uppdaterad
HELSINGFORS. Här grips trippelmördaren Juha Valjakkala efter den tre dagar långa flykten.
En tungt beväpnad insatsstyrka slog till mot lägenheten i Helsingfors där han gömde sig.
- Det är skönt att det är över nu, säger Marita Routalammi som var med Juha vid morden i Åmsele.
Strax efter sju lokal tid slog polisen till. Trippelmördaren Juha Valjakkala gömde sig tillsammans med en flickvän i stadsdelen Månsas i Helsingfors. Han greps och fördes omedelbart till en väntande polisbuss. Därmed är den tre dagar långa rymmarjakten på Åmselemördaren Juha Valjakkala över. Polisen hade fått tips om att Juha Valjakkala setts i stadsdelen Månsas. Efter en tids spaning mot lägenheten såg den finska insatsstyrkan Juha komma gående på gatan.

Gömde sig bakom träd

Ett 20-tal poliser gömde sig bakom hus och träd i området. De följde efter honom in i trappuppgången och slog till när han stängt dörren. Först knackade de på, men Juha vägrade öppna. Då bröt sig insatsstyrkan in i lägenheten och grep honom och den kvinnliga lägenhetsinnehavaren. Hon släpptes strax efter gripandet av polisen och gömde sig sent i natt i sin lägenhet.

"Varför har ni klätt ut er?"

När Juha fick se de maskerade och tungt beväpnade poliserna frågade han förvånat: - Varför har ni klätt ut er så där? Poliserna svarade omedelbart: - För vi vet vad du har gjort och är kapabel till. Juha fördes omedelbart till polisstationen i Pasila. Den finska polisen hittade i tisdags Juhas misstänkta flyktbil i stadsdelen Månsas - en Nissan som stals från en villa ett par kilometer från anstalten samma natt som Juha rymde.

Gjorde inget motstånd

I samma område har han tidigare övernattat på sina permissioner - dock inte i den lägenhet som han greps. - Han hade handklovar på sig. Efter det kom polisen med kvinnan. Men efter att ha pratat med henne släpptes hon, säger vittnet Petri Högström. Juha gjorde inget motstånd när han greps. - Polisen bad honom vänligt att snällt sätta sig i bilen. Juha var väldigt lugn. Han gjorde inget väsen från sig, säger ett vittne.

"Det känns skönt"

Många var i natt lättade i Finland över att Juha Valjakkala gripits. - Det känns skönt att det är över nu, säger Marita Routalammi som var med Juha vid morden i Åmsele 1988. - För mig är det sorgligt att de gamla minnena kom tillbaka. Men jag har inte pratat med Juha sedan 1988. Jag vill inte veta av honom.

Fick beskedet av Expressen

Expressen lämnade beskedet att Juha gripits till Paula Grönlund, informationschef vid fångvårdsväsendet. - Underbart, nu kan vi sova gott i natt, sa hon. - När polisen är klar med honom kommer han förmodligen föras till ett nybyggt högriskfängelse i Vanda.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag