Vindrekordet sattes i Stekenjokk på onsdagskvällen.Vindrekordet sattes i Stekenjokk på onsdagskvällen.
Vindrekordet sattes i Stekenjokk på onsdagskvällen.
Stekenjokk ligger i Vilhelmina kommun. Foto: Google MapsStekenjokk ligger i Vilhelmina kommun. Foto: Google Maps
Stekenjokk ligger i Vilhelmina kommun. Foto: Google Maps

Här slogs det svenska rekordet i vindstyrka

Publicerad

Sverige har fått ett nytt rekord – i vindstyrka

På onsdagskvällen visade mätaren på 47,8 meter per sekund i Stekenjokk i Västerbottens län.

– Skulle du försöka ställa dig upp i den vindstyrkan så skulle du antagligen bara flyga i väg, säger Johan Groth, meteorolog vid väderinstitutet Storm.

Onsdagsdygnet bjöd på extremt kraftiga vindar och vindbyar i norra Sverige. Anledningen var ett djupt lågtryck som drog in och värst drabbade var Norrbottens och norra Lapplands inland där det utfärdades en klass 2-varning och varnades för vindbyar på uppåt 25-28 meter per sekund och som om inte det var nog så kombinerades det med kraftiga snöbyar.

På Stekenjokks väderstation slogs det till och med nytt svenskt vindrekord – 47,8 meter per sekund.

– Då är det väldigt svårt att stå upp. Skulle du försöka så skulle du antagligen bara flyga i väg. Skulle man göra om det till kilometer i timmen så skulle man hamna på 160-180 kilometer i timmen, säger Johan Groth.

Stekenjokk slog därmed sitt tidigare svenska rekord på 47 meter per sekund, en vindhastighet som uppmättes den 16 november 2013.

– Det är fascinerande med sådana här vindstyrkor men Stekenjokk är ju också en väldigt speciell miljö. Det blir ju mer effekt där i fjällen eftersom det ligger så högt upp.

Nytt lågtryck

Det hårda vädret i norra Sverige ställde även till det i trafiken under onsdagen. SJ fick ställa in nattåget på sträckan Narvik-Luleå och utanför Jokkmokk blåste två lastbilar av vägen. De båda lastbilschauffören klarade sig dock oskadda men lastbilarna måste bärgas från platsen.

Det blåsiga vädret håller i sig i norr även under torsdagen – men inte med samma styrka. SMHI har dock utfärdat en klass 1-varning på flera håll

– Vi har ju ett nytt lågtryck som är på väg in med hårda vindar. I fjällen blir det även snöbyar så där ska man inte vara ute. Man bör inte vara ute, säger Johan Groth.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag