Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Här slits taket upp av starka orkanvindarna

Hela New Orleans-området strömlöst i orkanen Idas spår.
Orkanen Ida har slagit mot New Orleans som nu är strömlöst.
Foto: AJ SISCO/UPI/SHUTTERSTOCK / AJ SISCO/UPI/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
President Joe Biden under en dragen om stormen i Vita huset.
Foto: PETE MAROVICH / POOL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Under söndagen drog orkanen Ida in över delstaten Louisiana i USA.

I sin väg har hustak rivits bort av starka vindar och hela byggnader kollapsat. 

New Orleans är även strömlöst efter orkanens framfart. 

Orkanen har orsakat stor förödelse och översvämningar i sin väg, trots att den nedgraderats i styrka. Över en miljon invånare har blivit strömlösa under måndagsmorgonen, rapporterar CNN

Bilder och filmer från Louisiana visar orkanens massiva styrka och skador i dess spår. På ett filmklipp syns ett helt tak rivas upp och andra bilder visar nedslitna kraftledningar och totalförstörda hus. Det råder även stor översvämningsrisk i delar av delstaten.

LaToya Cantrell, borgmästare i New Orleans uppmanar invånarna i staden att stanna inomhus och att hålla ut. Hela staden är även strömlös, uppger han på Twitter

Det amerikanska meteorologiska institutet, National Weather Service, vädjar nu till invånare i städerna Hammond, Tickfaw och Ponchatoula att söka sig till högre mark efter flera översvämningar. 

”Livsfarliga översvämningar pågår och kommer att fortsätta bli värre. Detta är en ytterst farlig situation och invånarna uppmanas att söka sig till högre mark nu”, uppger National Weather Service i ett uttalande.

Patienter på flera sjukhus i Louisiana har också tvingats omlokaliseras på grund av vattenläckage i byggnaderna. 

https://twitter.com/BunChoum/status/1432174567410356224

Nedgraderats i styrka

När orkanen slog till vid kusten hade orkanen kategorisering 4 på en 5-gradig skala. Men under natten till måndagen har orkanens styrka successivt nedgraderats till kategori 1, rapporterar CNN. Minst en person har dött i delstaten.

USA:s president Joe Biden har utlyst katastrofläge i delstaten och meddelat att administrationen kommer bistå med hjälp. Man har bland annat frigjort federala resurser för att hjälpa de värst drabbade delarna av området. 

”Hjälpen kan innefatta bidrag för tillfälliga bostäder och reparationer, lågkostnadslån för att täcka oförsäkrade fastighetsskador och andra insatser för att hjälpa personer och företagare att återhämta sig efter katastrofen”, uppger Vita huset i ett uttalande. 

https://twitter.com/StuvikLaila/status/1432129951747149826
Meteorologen mäter vindstyrkan – Tak blåser av • Elstolpar knäcks

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.