Här sliter björnen sönder husvagnen

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Björnen slet sönder husvagnen för att komma åt honungen inuti.
Foto: Privat
Innan björnen hittat husvagnen.
Efter, Björnen har slitit sönder husvagnens dörr.
Foto: Privat

En björnfamilj sprider skräck i den lilla byn Borgsjöbyn, i Ånge kommun.

De har helt demolerat en husvagn och är allmänt närgångna.

– Med tanke på björnarna håller sig nog folk ifrån att vara ute och promenera i skogen just nu, säger mannen vars husvagn blev söndertrasad av björnarna.

Nalle Puh är inte den enda björn som gillar honung. Här om dagen tog en björnfamilj i det lilla samhället Borgsjöbyn, i Ånge kommun i Västernorrland, till minst sagt drastiska metoder för att få fatt på bikupor. Att bikuporna var gömda i en husvagn avskräckte dem inte – de var så sugna att de helt enkelt slet husvagnen sönder och samman.

– Det var på midsommarafton det. Sen har honan dessutom attackerat mig två gånger hemma på gården där jag också har bikupor. Jag skrämde henne, kastade yxan efter henne, så det gick bra, säger ägaren till husvagnen.

Han menar att folk i byn inte är ute på samma sätt som förut, i och med att björnfamiljen stryker längs byn. Han ser gärna att björnen skjuts.

– Man går inte ut i skogen och letar efter blåbär just nu om jag säger så.

Vill inte skjuta björnen

Men Tobias Lorandsson, boende i byn, tillhör inte dem som vill skjuta björnfamiljen.

– Nej, det är för drastiskt. Så länge man håller sig på rätt sida av honan och ungarna är det ju ingen fara. Och än så länge är de bara i utkanten av byn. Men om de börjar röra sig inåt byn får man kanske ta till åtgärder, säger han.

Han berättar också att björnfamiljen rört sig till grannbyn, och där stått och stirrat på en grupp människor - bara 25 meter ifrån dem.

– Jag vet inte varför de inte är folkskygga. Jag vet inte så mycket om björnar, säger han.

Roger Wiklander, länsansvarig för jakt och vilt i Västernorrland, säger att Länsstyrelsen varit och satt upp ett staket på den tomt där det odlades honung.

– Sen dess har de inte tagit sig in dit, säger han.

Ville åt honungen

Husvagnen som blev söndersliten stod däremot utanför tomten, och utanför staketet.

– När björnarna var och knackade på där för att få sig lite honung så nöjde de sig helt enkelt inte när ingen öppnade dörren. Då rev de ner den, säger Roger Wiklund.

Han tror dock inte att björnarna är farliga.

– Jag skulle inte säga att de är aggressiva, men de är närgångna. Men sen ska man alltid vara försiktig när björnar har fått ungar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.