Här brottas den moderata riksdagsledamoten Per Bill ner vid Stadsgårdskajen i Stockholm i onsdags eftermiddag.
Här brottas den moderata riksdagsledamoten Per Bill ner vid Stadsgårdskajen i Stockholm i onsdags eftermiddag.

Här slåss Per Bill med vakten

Publicerad
Uppdaterad
Här är bilderna som visar när riksdagsmannen Per Bill slåss och övermannas av två ordningsvakter.
Han var aggressiv och gav sig ut på en vansinnesfärd med barnvagnen, säger Tina Johansson, 29, som försökte stoppa honom.
Nu har Per Bill begärt time-out i väntan på brottsutredningen.
Per Bill säger att han bara varit på vinprovning. Polisen säger att han var full. Klart är att han i går berövades uppdraget som partiets alkoholpolitiske talesman. – Jag tror inte Per kan fortsätta vara talesman i dessa frågor efter vad som hänt, säger moderaternas partisekreterare Sven Otto Littorin. "Det såg illa ut" Partiet kommer att se till att Bill får professionell hjälp, enligt Littorin. – Den hjälpen avgör hur länge Pers time-out kommer att pågå. Det var vakten Tina Johansson som i onsdags eftermiddag ingrep när hon såg vad hon uppfattade som en redlöst berusad småbarnsfar. – Det såg så illa ut när han kom raglande där med en liten bebis. Per Bill vid presskonferensen på torsdagen.

Slog i ansiktet

Tina Johansson fick tag i barnvagnen. Per Bill reagerade med att slå henne med sin mobiltelefon. Sedan satte han av med barnvagnen mot trafiken. Tina Johansson hann i fatt honom. – Han slog till mig i ansiktet, det gör ont i käken fortfarande. När jag gapar känns det som om det smäller till. I tumultet välte vagnen, men babyn var fastspänd och skadades inte. Hans pappa fick handfängsel. Polisen omhändertog Per Bill enligt lob (lag om omhändertagande av berusade personer). Riksdagsmannen fick tillbringa sex timmar i arresten hos Södermalmspolisen.

Var på vinprovning

Per Bill uppgav på en presskonferens i går att han, på väg från en vinprovning, fick lust att jogga med sin son på Stadsgårdskajen. Han vägrade att tala om var vinprovningen ägde rum, men mycket tyder på att det var hos vinimportören Enosvezia. Per Bill förnekade att han varit full, och var kritisk mot att polisen inte ville låta honom lämna något blodprov. Han är misstänkt för våld mot tjänsteman. Han förnekar brott.

Försvararen kritisk

Hans försvarare, Gunnar Falk, ställer sig frågande till rubriceringen. Han menar att det kan röra sig om ett så kallat envarsingripande. Då skulle ärendet kunna rubriceras som misshandel. – För Per Bills del spelar det ingen större roll. Frågan är om han gjort sig skyldig till brott eller inte, säger Falk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag