Här slåss Per Bill med vakten

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Här brottas den moderata riksdagsledamoten Per Bill ner vid Stadsgårdskajen i Stockholm i onsdags eftermiddag.

Här är bilderna som visar när riksdagsmannen Per Bill slåss och övermannas av två ordningsvakter.

  Han var aggressiv och gav sig ut på en vansinnesfärd med barnvagnen, säger Tina Johansson, 29, som försökte stoppa honom.

Nu har Per Bill begärt time-out i väntan på brottsutredningen.

Per Bill säger att han bara varit på vinprovning. Polisen säger att han var full. Klart är att han i går berövades uppdraget som partiets alkoholpolitiske talesman. – Jag tror inte Per kan fortsätta vara talesman i dessa frågor efter vad som hänt, säger moderaternas partisekreterare Sven Otto Littorin. "Det såg illa ut" Partiet kommer att se till att Bill får professionell hjälp, enligt Littorin. – Den hjälpen avgör hur länge Pers time-out kommer att pågå. Det var vakten Tina Johansson som i onsdags eftermiddag ingrep när hon såg vad hon uppfattade som en redlöst berusad småbarnsfar. – Det såg så illa ut när han kom raglande där med en liten bebis.

Per Bill vid presskonferensen på torsdagen.

Slog i ansiktet

 Tina Johansson fick tag i barnvagnen. Per Bill reagerade med att slå henne med sin mobiltelefon. Sedan satte han av med barnvagnen mot trafiken. Tina Johansson hann i fatt honom. – Han slog till mig i ansiktet, det gör ont i käken fortfarande. När jag gapar känns det som om det smäller till. I tumultet välte vagnen, men babyn var fastspänd och skadades inte. Hans pappa fick handfängsel. Polisen omhändertog Per Bill enligt lob (lag om omhändertagande av berusade personer). Riksdagsmannen fick tillbringa sex timmar i arresten hos Södermalmspolisen.

Var på vinprovning

 Per Bill uppgav på en presskonferens i går att han, på väg från en vinprovning, fick lust att jogga med sin son på Stadsgårdskajen. Han vägrade att tala om var vinprovningen ägde rum, men mycket tyder på att det var hos vinimportören Enosvezia. Per Bill förnekade att han varit full, och var kritisk mot att polisen inte ville låta honom lämna något blodprov. Han är misstänkt för våld mot tjänsteman. Han förnekar brott.

Försvararen kritisk

 Hans försvarare, Gunnar Falk, ställer sig frågande till rubriceringen. Han menar att det kan röra sig om ett så kallat envarsingripande. Då skulle ärendet kunna rubriceras som misshandel. – För Per Bills del spelar det ingen större roll. Frågan är om han gjort sig skyldig till brott eller inte, säger Falk.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.