Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Här slår polisen mot mannen efter biljakt

Vittnesfilm visar polisen ingripande i Rinkeby.
Våldsamt ingripande efter en biljakt fångades på film i Rinkeby.
Foto: Läsarfilm / Nyhetsbyrån Järva
På filmen syns hur polis matar slag med batongen.
Foto: Läsarfilm / Nyhetsbyrån Järva
På filmen syns hur polis matar slag med batongen.
Foto: Läsarfilm / Nyhetsbyrån Järva

På filmen, som Nyhetsbyrån Järva publicerat, syns hur poliserna slår med batong mot en man i gula arbetskläder som försöker skydda sig med armarna. 

Biljakten började i Kista efter att två personer smitit från poliskontroll. 

– Patrullen fick stopp på bilen och där blir det ganska våldsamt. De här personerna vill inte samarbeta alls så vi är tvungna att bruka våld, säger Anders Djurestad, biträdande lokalpolisområdeschef, till Nyhetsbyrån Järva. 

Under onsdagen publicerade den lokala nyhetssajten Nyhetsbyrån Järva filmen på ingripandet i Rinkeby som blev våldsamt. 

Händelsen ägde rum under tisdagskvällen och startade med att två män i en bil smet när polisen skulle genomföra en kontroll av dem i Kista. 

Biljakten fick dock ett abrupt slut när den flyende bilen körde in på en återvändsgata i Rinkeby. 

Polisen: ”De här personerna vill inte samarbeta”

”Patruller är på plats för kontroll av föraren och en passagerare”, skriver polisen i sin händelserapport, rapporterar Nyhetsbyrån Järva

En vittnesfilm som skildrar en del av händelseförloppet visar hur två civilklädda poliser utdelar upprepade batongslag mot en av de misstänkta männen, en man i gula arbetskläder. 

Mannen försöker skydda sig med armarna och komma upp till knästående, men efter att ha nyttjat batongerna syns hur poliserna håller fast mannen mot marken. 

– Patrullen fick stopp på bilen och där blir det ganska våldsamt. De här personerna vill inte samarbeta alls så vi är tvungna att bruka våld, men vi fick kontroll över situationen och de fick följa med till stationen. De misstänkta fick gå efter förhör, säger Anders Djurestad, biträdande lokalpolisområdeschef i Järva, till Nyhetsbyrån Järva.

Brottsrubriceringarna är drograttfylleri, grov vårdslöshet i trafik, grov olovlig körning och våldsamt motstånd, skriver Nyhetsbyrån Järva.

Polisen har anmält ingripandet för utredning

Kunde de gå? frågar journalisten.

– Ja, det kunde de. Det har inte behövts någon sjukvård efter ingripandet. Jag har sett filmen och det ser väldigt våldsamt ut, men det är en del av ett händelseförlopp, säger Anders Djurestad till Nyhetsbyrån Järva. 

Han säger vidare att han inte vill kommentera ”nivån av våld” men att de inlett en rutinmässig utredning efter händelsen. 

Nyhetsbyrån Järva skriver på sin sajt att de drivs ideellt och är ”en partipolitiskt obunden, men på alla sätt politisk, webbtidning”. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.