Här slår hon tillbaka mot tiggar-kritiken

Beatrice Ask försvarar det kontroversiella förslaget att förbjuda organiserat tiggeri.

Beatrice Ask försvarar det kontroversiella förslaget att förbjuda organiserat tiggeri.

Hon medger samtidigt att det är svårt att slå fast vilka belägg som finns för hur stor del av tiggeriet som är organiserat.

- Det finns ingen ordentlig kartläggning hur helheten ser ut, säger hon till Expressen. 

Expressen träffar Beatrice Ask, ordförande i justitieutskottet i Sveriges Radios hus på Östermalm där hon intervjuats i P1.  DN Debatt i dag presenterade Tomas Tobé (M), partisekreterare, och Ask ett lagförslag mot tiggeri. 

Hur ska det gå till?

- Vad vi föreslår är att förbjuda organiserande av tiggeri. Det vill säga de aktörer som planerar, organiserar och driver på den typen av verksamhet. Så det är inte organisationerna vi är ute efter utan de här aktörerna, säger Beatrice Ask och fortsätter: 

- Skälet är: Vi accepterar inte att någon utnyttjar utsatta människor.

Hur ska polisen kunna ta reda på vad som är organiserat tiggeri och inte?

- Det som är med en annan brottslighet. Man får utgå från att det kommer anmälningar eller att man har misstankar. 

Vilka belägg finns det för att det finns ett organiserat tiggeri?

- Det har ju drivits ett och annat fall där man har prövat detta mot människohandel. Det har inte alltid räckt till. Sedan är det ju, gå ut och titta hur det ser ut. Vi har stora bosättningar, vi har organisation utav detta. Det ser lite olika ut. Det finns ingen ordentlig kartläggning hur helheten ser ut. Men jag tycker det är viktigt att Sverige bestämmer sig för vad som är rätt och riktigt.  Då är det här med att utnyttja människor är något som vi måste säga ifrån.

Efter M-riksdagsledamoten Cecilia Magnussons utspel på DN Debatt under valrörelsen, där hon ville förbjuda tiggeri, sa du att förbud inte löser problemet och kallade hennes förslag för olyckligt.

Varför har du ändrat dig?

- Jag har inte ändrat mig. Jag är fortfarande emot att förbjuda tiggeri. Vi kan inte förbjuda människor som är fattiga och utsatta att be om hjälp. Det vore principiellt helt fel, säger Beatrice Ask.

Beatrice Ask ser en stor skillnad mot M-förslaget i dag och Magnussons utspel.

-  Nämligen att försöka komma åt dem som utnyttjar dessa människors situation och det är en viss skillnad, säger Ask och fortsätter: 

- Men sedan är det så: Tiggeriet som det blivit i Sverige och väldigt snabbt har förändrats utgör ett samhällsbekymmer. Dels för människorna som utsatta, dels för att det inte löser deras problem. Lösningen ligger förmodligen mer i deras hemland.

Beatrice Ask anser att svenska myndigheter måste bli bättre på att hantera frågor som handlar om organiserat tiggeri. Vad är det för situationer?

- Du har de illegala bosättningarna. Jag såg senast i går människor som tvättade kläder i Klara sjö (en kanal i centrala Stockholm). Det kanske inte är det mest lyckliga.

Hon tar också Kronofogdens avhysningar av bosättningar som exempel:

- Det här är en misär som vi inte vill se. Då måste vi ge kommunerna möjlighet att agera och försöka se till att vi inte får bosättningar som bygger sig fast. Då får ju slumstäder eller annat, det är sådant som vi inte vill ha. 

Enligt Ask var det svenska samhället inte berett på att hantera ökningen av tiggeri.

- Vi avskaffade ju de regler vi hade mot tiggeri för ett antal år sedan, för vi ansåg att vi inte längre hade det problemet och att man kunde få hjälp på annat sätt. Nu har världen förändrats.  Då behöver man se över ordningslagen, ordningsstadgan och den lagstiftning som vi föreslår om att kriminalisera organiserande av tiggeri.

Ska man få tigga på eget initiativ? 

- Vi kan inte förbjuda tiggeri. Däremot är det så, om jag får ta ett konkret exempel: I en del kommuner är det så att Röda korset eller Rädda barnen ska ha en insamling får man anmäla detta och få tillstånd polisen, där polisen talar om var man får samla in pengar och på vilket sätt. När det gäller tiggeri finns det inte de reglerna. Men möjligen är det så att om vi då ser att det finns en del som försöker bestämma var man ska stå, kanske till och med tar betalt för att man använder vissa platser, då kanske vi måste fundera på om kommuner ska ha rätt att kräva anmälan eller tillstånd för den typen av verksamhet också. 

Martin Valfridsson, din tidigare statssekreterare är numera nationell samordnare för arbetet med utsatta EES-medborgare. Han ser tiggeri som ett alternativ till försörjning i tiggarnas hemländer.

- Så är det. I Rumänien och Bulgarien har framförallt romerna en väldigt utsatt situation. Inga jobb, svårigheter när det gäller bostäder. En del har inte ens personnummer eller identitetshandlingar. De behöver naturligtvis inkomster för att försörja sig själva och sina familjer. Då har några kommit på att detta är en möjlighet. Men det är inte den långsiktiga lösningen. Man behöver utbildning, ordnade boende förhållanden och social trygghet och jobb. Här har regeringen ett ansvar för att arbeta inom EU och bilateralt och en möjlighet att göra skillnad.

Förslaget har redan fått kritik från såväl företrädare för Moderata ungdomsförbundet som Folkpartiet och Kristdemokraterna i dag. 

Hur ser du på reaktionerna?

- Det finns många åsikter om detta, men svaret är: hur ser de på situationen att människor far illa? Att antalet tiggare ökar och de problem det kan skapa framöver? Det vi har gjort är att försöka diskutera fram ett antal åtgärder som vi tror gör oss bättre på att hantera de svårigheter människor utsätts för. Det är klart att det finns olika uppfattningar om detta. Annars vore det inte en intressant fråga. Men jag tycker det är bra om det kommer fler förslag. Intresset för inte göra något löser inte ett enda problem. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.