Här slår de sönder snabbmatskedjan

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Snabbmatskedjan KFC i Tripoli brändes efter att ha slagits sönder.
Foto: Reuters

Det arabiska filmupproret rasar vidare.

Under fredagseftermiddagen attackerade hundratals demonstranter i Libanon den amerikanska snabbmatskedjan KFC:s lokaler i staden Tripoli.

Hittills har knappt tio personer dödats, och över 40 personer skadats under de våldsamma protestaktionerna.

Hundratals aktivister deltog under eftermiddagen under protestaktion i staden Tripoli, och skanderade slagord mot USA och mot påven Benedict XVI:s besök i staden.

Kort efter att fredagsbönen i stadens moskéer hade avslutat började upploppet, där aktivisterna främst skanderade "Muslimer, höj er händer, vi vill inte ha påven här!".

Tände eld på stället

Aktivisterna använde sig bland annat av restaurangens egen inredning, som stolar och bord, för att först slå sönder restaurangens exteriör och fönster, för att sedan tända eld på den.

Filmupproret i Sudan, Libanon, Tunis, Egypten och Libyen är en följd av många muslimers missnöje med den studioinspelade filmen "The innocence of Mohammed", en parodi på profeten Muhammeds liv, som kan anses vara kränkande gentemot profeten, och mot den muslimska tron.

Statsöverhuvuden i flera av de länder vars medborgare har varit inblandade i attackerna har fördömt aktivisternas handlande.

Attacker på flera håll

Sedan attacken i Benghazi har protester mot amerikanska och västliga ambassader tilltagit i omfattning i flera arabländer. Under fredagseftermiddagen samlades tusentals människor efter fredagsbönen i bland annat Egypten, Libanon, Malaysia, Pakistan och Tunisien.

I Sudans huvudstad Khartoum protesterade omkring 5 000 människor utanför Tysklands ambassad. Byggnaden stacks i brand och den tyska flaggan ersattes med en islamistisk med orden "det finns bara en gud och Muhammed är hans profet".

I Sudan demonstrerade omkring 5000 personer utanför Tysklands ambassad i Khartoum. Därefter hade det ordnats busstransport till amerikanska ambassaden i utkanten av Khartoum där minst två demonstranter dödades. Under manifestationen lyckades flera aktivister ta sig över murarna till ambassaden, hala den tyska flaggan och i stället hissa en flagga med muslimska budskap.

Tre dödades

Även i Tunisiens huvudstad Tunis lyckades demonstranter ta sig över muren till ambassadområdet, och flera personer skadades när polisen öppnade eld mot aktivisterna. Landets hälsodepartement uppgav senare att tre personer dött och att 29 skadats under händelserna. Även ett flertal personer i Indien och Nigeria skakades under våldsamma protester.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.