Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Här släpar björnen i väg den lilla älgkalven

Anton Söderberg, 29, blev vittne när en björn attackerade en älgko med en liten kalv vid industriområdet i Dorotea i Västerbottens län. Foto: Läsarbild

Anton Söderberg i Dorotea blev vittne till hur en björn anföll en älgko och hennes lilla kalv - och fångade dramatiken på film.

– Jag tänkte: "det här händer inte", berättar Anton Söderberg.

Det blev en dramatisk start på torsdagsmorgonen för Anton Söderberg, 29, när han satte sig i bilen för att köra till jobbet vid femsnåret. Han blev vittne när en björn attackerade en älgko med en liten kalv vid industriområdet i Dorotea i Västerbottens län. En händelse som först uppmärksammades av Västerbottens-Kuriren.

– Jag tänkte "det här händer inte, det här är ingenting man ser". Det är nog ovanligt att se en björn men att dessutom se det här, säger Anton Söderberg, som nu har haft några timmar på sig att återhämta sig från upplevelsen.

Kalven några dagar gammal

Han berättar att han först inte såg björnen utan bara älgkalven. Anton Söderberg gissar att den bara var några dagar gammal, och sett till hur den rörde sig verkade det som att den precis lärt sig gå.

– Det var roligt att bara se en sådan lite älgkalv, sedan kom det en björn bakom som jagade dem. Den sprang ikapp och slog undan kalven på andra sidan vägen.

Anton Söderberg. Foto: Privat / PRIVAT

Björnen var först ungefär fem meter från bilen, och sedan fick den tag på älgkalven och släpade in den i skogen. Anton Söderberg körde därefter fram och tillbaka med bilen i nästan två minuter och fångade på film hur björnen släpar den lilla älgkavlen fram och tillbaka.

Försökte ta sig tillbaka till mamma

En älgkalv har inte mycket att sätta emot när en björn går till attack.

– Den ville tillbaka över vägen på andra sidan och mamman stod en bit bort och ropade på kalven, berättar Anton Söderberg som meddelar att kalven strök med.

Han är själv jägare och rör sig mycket i skogen. Enligt honom var det "ingen jättestor björn", runt en meter i mankhöjd.

Det hör dock inte till vanligheterna att Anton Söderberg möter björnar – och speciellt inte en som går till attack. Händelsen med björnen har dock inte avskräckt honom från att vistas i skogen.

– Jag brukar inte fundera på det. De är så pass skygga att de håller sig undan, säger Anton Söderberg.