Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Här släcks ljuset på Australiens östkust

Allt från varmluftsballonger till småbåtar var fullbokade på Australiens östkust, när tiotusentals människor letat sig dit för att se den första totala solförmörkelsen i regionen på 1 300 år.

Solmörkelse

Total solförmörkelse

• En solförmörkelse uppstår när månen passerar mellan jorden och solen.
• När månen står tillräckligt nära jorden ser den ut att skymma hela solskivan. Man talar då om total solförmörkelse. Med ungefär ett och ett halvt års mellanrum inträffar detta någonstans på jorden – men bara längs en smal korridor längs jordytan.
• En total solförmörkelse är enda chansen att från jorden få syn på solens yttre hölje av gas, den så kallade koronan. Forskarna använder också solförmörkelsen för att mäta solens diameter och uppskatta dess förändring över tid.

(TT)

 

Solförmörkelsen på onsdagsmorgonen lokal tid – tisdag kväll svensk tid – kunde ses längs en smal remsa från nationalparken Kakadu, via norra Queensland och ut över Stilla havet.

Störst var skådespelet i norr, där förmörkelsen var fullständig. I Sydney täcktes inte mer 67 procent av solskivan som mest, medan 84 procent förmörkades i Brisbane.

"Astronomisk orgasm"

Turistnäringen i delstaten Queensland gnuggade händerna och räknade med rediga inkomster från förmörkelsejägare som sätter en ära i att se månen täcka solen på olika platser på jorden.

– Jag har fått det beskrivet som en astronomisk orgasm och tänkte att det måste vara värt att se, sade Annie Hautefeuille från Frankrike.

Den 10 maj 2013 kan delar av Australien nästa gång se en solförmörkelse, men då är det en ringformig förmörkelse: Månskivan täcker inte hela solen utan månen kan ses omgiven av en lysande ring.

 

Klicka här för att se bilderna på solförmörkelsen över Australien.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.