Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Här släcks hoppet för barnen i lägret

Reband Goran, 7, Erbil i norra Irak: -Vi har inga pengar. Det är smutsigt här. Jag saknar min farmor och mina farbröder. Jag saknar att gå i skolan. Jag vill komma till Tyskland. Om jag kommer dit vill jag lära mig språket. Sen vill jag bli läkare.Foto: Meli Petersson Ellafi
Kön till matutdelningen är flera hundra meter lång. Det är mest vuxna som väntar på sin tur att få en liten skål med bönor och en brödbit. Fahad, 5 har stått i mat kön med sin mamma, pappa och han syster i flera timmar.Foto: Meli Petersson Ellafi
Nu får de boende i lägret Idomeni välja - ansöka om asyl i Grekland, ansöka om att återförenas med anhöriga i Europa eller återvända till sina hemländer.Foto: Matt Cardy / GETTY IMAGES GETTY IMAGES EUROPE

IDOMENI. Här släcks hoppet om att ta sig över gränsen.

Nu får de boende i lägret Idomeni välja - ansöka om asyl i Grekland, ansöka om att återförenas med anhöriga i Europa eller återvända till sina hemländer.

– Vi kan inte vänta längre, säger en familj som tagit sig illegalt in i Grekland.

Så säger avtalet mellan EU och Turkiet

* På söndagen stängdes i praktiken möjligheten för asylsökande att ta sig till Grekland med båt från Turkiet. De som från och med söndag kommer med båt ska enligt nya bestämmelser skickas tillbaka till Turkiet.

* Flera tusen poliser, migrationstjänstemän och tolkar ska flygas in till Grekland från andra EU-länder för att snabbehandla ansökningar från asylsökande. Från och med den fjärde april är meningen att människor ska börja sändas tillbaka till Turkiet.

* För varje syrier som skickas tillbaka ska en annan syrier få komma till ett EU-land direkt från Turkiet. Förtur ska ges till särskilt skyddsbehövande.

* I gengäld ska Turkiet få betalt av EU. Dessutom ska det bli lättare för turkiska medborgare att resa in till EU.

* Avtalet mellan EU och Turkiet blev klart i fredags.

Källa. Expressen, TT, Dagens Nyheter.

Gränsen kommer inte att öppnas.

Budskapet mötte på söndagen de drygt 11 000 personer - flyktingar och migranter - som bor i lägret Idomeni på gränsen mellan Grekland och Makedonien. På plats gråter människor öppet, de hoppades in i det sista att gränsen skulle öppnas.

En familj vill till Sverige. Föräldrarna med tre döttrar, varav en har splitterskada i huvudet, har tagit sig från al-Hasakah i Syrien och sen illegalt in i Grekland.

De visar upp dokument på att sonen fått uppehållstillstånd i Sverige. Han bor i Uppsala. I maj förra året ansökte de om anhöringinvandring men har fortfarande inte fått besked.

– Vi kan inte vänta länge. Vår son mår dåligt av att bo ensam i Sverige. Därför tog vi oss hit illegalt, säger de.

Tiotusentals fast

Totalt är drygt 46 000 asylsökande, varav 20 000 uppges vara barn enligt Unicef, fast i Grekland sedan gränserna stängts. De får nu ansöka om asyl i Grekland, men många vill inte stanna, andra tror inte att landet har kapacitet.

Annars kan de välja att omplaceras till andra EU-länder enligt ett beslut från i höstas, men hittills har bara drygt 700 omplaceringar gjorts.

De kan även ansöka om att återförenas med anhöriga i Europa. Den processen väntas ta minst sex månader. Tills dess får de bo kvar i grekiska flyktingläger.

De som inte vill söka asyl eller inte har asylskäl skickas tillbaka till Turkiet.

Ingen legal väg

Babar Baloch är talesperson för FN:s flyktingorgan UNHCR i Idomeni.

– Grekisk polis har sagt till flyktingarna i Idomeni att gränsen är stängd och att de ska flyttas till andra, bättre flyktingförläggningar. Men när det sker vet vi inte, säger han.

– Problemet är att det inte finns en legal väg in i Europa för flyktingar att återförenas med sina familjer. Annars hade de aldrig tagit risken att komma över med båtar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.