Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Har skrivit tre miljoner artiklar på Wikipedia

Sverker står ensam för nästan en tiondel av hela sajtens innehåll.Foto: Privat

Sverker Johansson, 53, är den mest anonyma – och den mest produktiva - författaren på uppslagsverket Wikipedia.

Snart har han skrivit närmare 3 miljoner artiklar och står för 8-9 procent av hela internetsajtens innehåll.

– Jag gillar Wikipedias vision om gratis kunskap till alla, säger Sverker Johansson.

Uppslagsverket Wikipedias mest produktiva författare är svensk och heter Sverker Johansson.

Sverker står ensam för nästan en tiondel av hela sajtens innehåll.

– Jag började skriva för Wikipedia 2007, då skrev jag manuellt. Men sedan 2011 gör jag allt via ett datorprogram som jag har skrivit, säger han. Och fort har det gått. Sverker har skrivit 3 miljoner artiklar på Wikipedia och uppmärksammades nyligen i tidningen Wall Street Journal för sin prestation.

– Jag har specialiserat mig på växt- och djurarter. Mitt datorprogram scannar av andra publika databaser. Programmet fyller också i de luckor som jag har lämnat tomma som till exempel vilken art det rör sig om, säger han.

När han inte arbetar med Wikipedia tillbringar han tiden som chef för utbildnings – och forskningskansliet på Högskolan i Dalarna.

Hinner du med att jobba?

– Ja, programmet sköter sig i princip själv. Jag lägger ner en halvtimma om dagen och kontrollerar att allt fungerar som det ska och sen gör jag stickkontroller emellanåt.

Tog det lång tid att skriva programmet?

– Ja, ett par månader.…

Finns det så många fler artiklar kvar att skriva nu när det gäller djur- och växtarter?

– Nej, om några månader är jag helt klar. Men då har jag nya Wikipedia-projekt på gång.

Vad då?

– Jag har fått förfrågningar från arabiska Wikipedia om att producera en miljon artiklar, sen är jag inne på några nya områden. Till exempel att gå igenom alla författare som finns i det kungliga biblioteket. Men det kräver lite omprogrammering.

Har du fått någon betalning från Wikipedia?

– Nej, Wikipedia är en stiftelse och har inget vinstsyfte. Jag jobbar också gratis. Jag gillar idén om att kunskap ska vara demokratiskt och finnas för alla. Mitt datorprogram som jag skrivit finns också på Wikipedia, så vem som helst kan använda sig av det, säger Sverker Johansson.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.