Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Här skriver saudiska kvinnorna historia

Kvinnor besöker för första gången besöka arenan och tittar på matchen utan att ha med sig manligt sällskap. Foto: STR / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Kvinnorna köper biljetter till matchen. Foto: STR / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Här skriver de saudiska kvinnorna fotbollshistoria.

De välkomnades för första gången någonsin in på landets fotbollsarenor på fredagen.

– Jag är väldigt stolt över att bevittna den här stora förändringen, säger fotbollssupportern Lamya Khaled Nasser, 32, till AFP.

När de två saudiska fotbollslagen Al-Ahli och Al-Batin möttes på arenan King Abdullah Sports City i staden Jeddah på fredagen var det en historisk dag.

Anledningen var att kvinnor för första gången tilläts att besöka arenan och titta på matchen utan att ha med sig manligt sällskap.

Kvinnliga fotbollsfans jublade över beslutet.

– Jag är stolt och extremt glad över den här utvecklingen och över kungadömets beslut att komma i kapp civiliserade förhållningssätt som många andra länder antagit, säger Ruwayda Ali Qassem till AFP.

– Jag är väldigt stolt över att bevittna den här stora förändringen, säger fotbollssupportern Lamya Khaled Nasser, 32, till AFP.

Kvinnorna kommer få stå i särskilda sektioner av arenorna som är anpassade för kvinnor och familjer.

Kvinnliga fotbollsfans jublade över beslutet. Foto: STR / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Tillåts se fler matcher

Förutom fredagens match har Saudiarabien även beslutat att kvinnor får gå på de matcher som hålls på lördagen och torsdag nästa vecka.

Det här är ett av flera steg där regimen i landet lättat på förbuden mot kvinnor. Nyligen kom även beskedet att kvinnor ska tillåtas att köra bil i Saudiarabien.

Tidigare i veckan hölls även den första kvinnliga squashturneringen i Saudiarabien rapporterar BBC.

Saudiarabien är ett av de mest ojämlika länderna i Mellanöstern och många saker är fortfarande förbjudna för kvinnor att göra själva utan manligt sällskap, bland annat att söka pass, resa utomlands, öppna ett bankkonto och starta vissa typer av företag. 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!