Kvinnor besöker för första gången besöka arenan och tittar på matchen utan att ha med sig manligt sällskap. Foto: STR / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅNKvinnor besöker för första gången besöka arenan och tittar på matchen utan att ha med sig manligt sällskap. Foto: STR / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Kvinnor besöker för första gången besöka arenan och tittar på matchen utan att ha med sig manligt sällskap. Foto: STR / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Kvinnorna köper biljetter till matchen. Foto: STR / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅNKvinnorna köper biljetter till matchen. Foto: STR / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Kvinnorna köper biljetter till matchen. Foto: STR / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Här skriver saudiska kvinnorna historia

Publicerad

Här skriver de saudiska kvinnorna fotbollshistoria.

De välkomnades för första gången någonsin in på landets fotbollsarenor på fredagen.

– Jag är väldigt stolt över att bevittna den här stora förändringen, säger fotbollssupportern Lamya Khaled Nasser, 32, till AFP.

När de två saudiska fotbollslagen Al-Ahli och Al-Batin möttes på arenan King Abdullah Sports City i staden Jeddah på fredagen var det en historisk dag.

Anledningen var att kvinnor för första gången tilläts att besöka arenan och titta på matchen utan att ha med sig manligt sällskap.

Kvinnliga fotbollsfans jublade över beslutet.

– Jag är stolt och extremt glad över den här utvecklingen och över kungadömets beslut att komma i kapp civiliserade förhållningssätt som många andra länder antagit, säger Ruwayda Ali Qassem till AFP.

– Jag är väldigt stolt över att bevittna den här stora förändringen, säger fotbollssupportern Lamya Khaled Nasser, 32, till AFP.

Kvinnorna kommer få stå i särskilda sektioner av arenorna som är anpassade för kvinnor och familjer.

Kvinnliga fotbollsfans jublade över beslutet.Foto: STR / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Tillåts se fler matcher

Förutom fredagens match har Saudiarabien även beslutat att kvinnor får gå på de matcher som hålls på lördagen och torsdag nästa vecka.

Det här är ett av flera steg där regimen i landet lättat på förbuden mot kvinnor. Nyligen kom även beskedet att kvinnor ska tillåtas att köra bil i Saudiarabien.

Tidigare i veckan hölls även den första kvinnliga squashturneringen i Saudiarabien rapporterar BBC.

Saudiarabien är ett av de mest ojämlika länderna i Mellanöstern och många saker är fortfarande förbjudna för kvinnor att göra själva utan manligt sällskap, bland annat att söka pass, resa utomlands, öppna ett bankkonto och starta vissa typer av företag. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag