Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Här skriver Mattias Karlsson på fascistsajt

Foto: Sven Lindwall

SD-toppen Mattias Karlsson kallar den högerextrema sajten Motpol för "neofascistisk" och han har använt den som slagträ i uteslutningsärenden mot partiledningens motståndare.

Men Expressen kan nu visa hur Karlsson själv har medverkat på Motpol under påhittat namn och gång på gång tipsat partikamrater om "läsvärda" artiklar från "neofascisterna".

– I privata diskussioner tycker jag att man ska kunna bolla många olika idéer, säger Karlsson.

Kritik riktades mot Sverigedemokraterna efter den så kallade "Folkets demonstration" på Norrmalmstorg i centrala Stockholm i slutet av januari. På demonstrationen, som arrangerades av en lokalpolitiker från SD, syntes aktivister från nedlagda nazistiska Svenskarnas parti och fotbollshuliganer. På plats fanns också Daniel Friberg, grundare och chefredaktör för den högerextrema sajten och tankesmedjan Motpol.

Tre dagar efter demonstrationen skrev SD:s gruppledare i riksdagen, Mattias Karlsson, om demonstrationen på sin Facebooksida:

"Det går inte att med tyngd och trovärdighet kräva mer demokrati om man samtidigt står sida vid sida med ledande företrädare och aktivister från den icke-demokratiska och neofascistiska identitära rörelsen. Arrangörerna borde markera tydligare mot extremister från den revolutionära högern."

Här kallar Mattias Karlsson Sajten Motpol "neofascistisk"
Här kallar Mattias Karlsson Sajten Motpol "neofascistisk"

Det var inte första gången som Mattias Karlsson angrep den "neofascistiska identitära rörelsen" och inte minst personerna runt Motpol.

Under förra vårens uppmärksammade uteslutningar av flera personer i ungdomsförbundet SDU användes just identitärerna och Motpol som slagträ. På partitidningen SD-Kurirens sajt publicerades texten "Kopplingen mellan identitärerna och SDU-ledningen" och i den listades flera av Mattias Karlssons argument för att identitärerna ska anses vara "neofascistiska".

Länkade till Motpol – kastades ut

Några veckor tidigare hade Motpol publicerat ett radioprogram om Mattias Karlsson. Då svarade SD-toppen med ett långt motangrepp på Facebook där han menade att Motpols skribenter "öppet bekänt sig till fascismen" och ägnat sig åt "hyllningar till fascistiska och radikalkonservativa ideologer och kulturpersonligheter".

Kopplingar till identitärerna och Motpol har också använts i andra uppmärksammade uteslutningsfall inom SD.

Våren 2013 sparkades Patrik Ehn, som då var gruppledare för partiet i Göteborgs kommunfullmäktige och Västra Götalandsregionen, ut ur SD. Ehn sågs, precis som senare SDU-ledningen, stå i intern opposition mot partiledningen. I pressmeddelandet från partiet fastslogs bland annat att Ehn "har vid flera tillfällen länkat till artiklar på motpol.nu både via facebook och via sitt twitterkonto."

Men det som Mattias Karlsson inte berättat om öppet är att han själv har medverkat på Motpol och att han gång på gång tipsat om artiklar från dem han kallar "neofascister".

HÄR FÖRNEKAR MATTIAS KARLSSON ATT HAN MEDVERKAT PÅ MOTPOL"Noterar även att den till Motpol närstående sajten Fria Tider just nu gör sitt bästa för att underblåsa Fribergs osakliga påståenden och spekulationer"
HÄR FÖRNEKAR MATTIAS KARLSSON ATT HAN MEDVERKAT PÅ MOTPOL"Har dock inget minne av att jag besvarat några frågor från Motpol. Har du några belägg för motsatsen så presentera gärna dem istället för att komma med krystade insinuationer.

Motpols chefredaktör Daniel Friberg nämnde i en intervju i Arbetarbladet förra våren att Karlsson "själv lät sig intervjuas på Motpol för något år sedan". Hatsajten Fria Tider hakade på och skrev att Karlsson hösten 2009 utgett sig för att vara SD-medarbetaren Anders Lundgren i den långa intervjun som handlade om allt från partiets ideologi, motståndet mot abort och utsikterna inför valet följande år.

"Osakliga påståenden"

Mattias Karlsson bemötte uppgifterna från Friberg och Fria Tider i ett långt inlägg på Facebook där han menade att "den till Motpol närstående sajten Fria Tider just nu gör sitt bästa för att underblåsa Fribergs osakliga påståenden och spekulationer."

I diskussionen som följde på Facebook ställde Daniel Friberg frågan direkt till Karlsson:

"Fast om vi nu är sådana fascistmonster, varför medverkade du hos oss? Och varför får man intrycket att du läst allt som publicerats på Motpol och Nordisk? (det högerextrema nätforumet Nordisk.nu, reds anm)"

Karlsson svarade:

"Har under årens lopp besvarat frågor från mängder av medier, sajter och personer vars ideologiska utgångspunkter jag inte delar. Har dock inget minne av att jag besvarat några frågor från Motpol. Har du några belägg för motsatsen så presentera gärna dem istället för att komma med krystade insinuationer."

Expressen kan nu publicera bevisen för det som Mattias Karlsson kallade "krystade insinuationer" och "osakliga påståenden".

En intern mejlkonversation i SD:s partiledningen, som Expressen tagit del av, framgår att Karlsson, och den dåvarande SDU-ordföranden Erik Almqvist, valde att medverka på Motpol under namnet Anders Lundgren.

Karlsson var först något tveksam till att medverka och skrev att av "taktiska skäl borde vi säkert inte göra det." Erik Almqvist kom då med flera argument, bland annat att intervjuaren från Motpol "drivit lite pro-SD kampanj" på högerextrema Nordisk.nu, att tonen verkade "trevlig" och att de ändå "ger intervjuer till så många riktiga svin i övrigt".

Här är intervjun med Mattias Karlsson på Motpol – i falskt namn

Innan de två SD-topparna gick vidare och skickade texten till Motpol stämde Karlsson av med partiledaren Jimmie Åkesson:

"Själv lutar jag åt att besvara frågorna. Vad säger du Jimmie?", skrev Karlsson till Åkesson.

Tipsat partikamrater

Men medverkan på Motpol är inte Karlssons enda koppling till "neofascisterna". Expressen har tagit del av ett omfattande material som visar att han gång på gång har tipsat sina partikamrater om "läsvärda" artiklar på sajten.

Karlssons tips, som ofta handlar om kulturartiklar, började redan 2007 och åren fram till riksdagsinträdet 2010. Men också i riksdagen har Karlsson fortsatt att sprida Motpols material inom SD:s ledning.

I december 2011 tipsade han SD-ledaren Jimmie Åkesson om en artikel från en tongivande skribent på Motpol. Artikeln handlade om en holländsk studie som, enligt artikelförfattaren, menade att det finns genetiska förklaringar till människors "vilja samarbeta med och beskydda medlemmar i den egna etniska gruppen mot potentiella hot (främlingar)."

I sitt tipsmejl till Åkesson skrev Karlsson att Motpol förvisso inte var en "särskilt sund sajt, men den här artikeln tyckte jag var läsvärd." Han tillade om artikelresonemanget om att skydda den egna etniska gruppen mot främlingar:

"En brist tycker jag dock är att den inte klargör huvuvida reaktionerna är betingade av att ´den andre´ helt enkelt bara har en annan hudfärg eller av mer påverkbara, kulturella fenomen såsom kläder beteenden, språk, namn. Det holländska testet som nämns tycks ju främst handla om det sistnämnda."

HÄR DISKUTERAR KARLSSON INTERVJUN MED PARTIKAMRATERNA"Själv lutar jag åt att besvara frågorna. Vad anser du Jimmie?"
HÄR DISKUTERAR KARLSSON INTERVJUN MED PARTIKAMRATERNA"Har nu filat lite på texten. Kolla igenom och se vad du tycker"

Har inget minne

När Expressen träffar Mattias Karlsson i riksdagens kammarfoajé säger han att han håller fast vid benämningen av identitärerna runt Motpol som "neofascister". Men när han konfronteras med den interna mejlkonversationen om hans och Erik Almqvists medverkan på sajten säger han:

– Jag har inget minne av det faktiskt.

Hur kommer det sig att ni ändå landade i att Motpol är en sajt som ni skulle medverka på?

– Nu har vi den policyn att vi svarar på det mesta. Vi pratar med kommunister, vi pratar med vänsterorienterade tidningar, liberala tidningar.

Varför använde ni inte era egna namn utan "Anders Lundgren"?

– Det kan jag inte svara på faktiskt. Om det var nån ytterligare person som var inblandad på nåt sätt.

Fanns det en "Anders Lundgren"?

– Det kan det absolut ha gjort.

När Expressen då berättar att han och Almqvist i mejlkonversationen kom överens om att de inte skulle använda sina riktiga namn utan ett påhittat säger Karlsson:

– Ok... Ja, som sagt, jag har inget minne av det.

Expressen visar också flera av de mejl som Karlsson skickat för att tipsa sina partikamrater om Motpolsartiklar, bland annat att han inför partiledaren Jimmie Åkesson ansåg att en artikel, som menade att det skulle finnas genetiska förklaringar till viljan att beskydda den egna etniska gruppen mot "främlingar", var läsvärd.

– Jag har inte den i färskt minne och jag kan inte läsa den här och nu heller. Men jag vet inte om det var den delen av artikeln som jag tyckte var intressant, då måste jag gå tillbaka och titta på vilken del av artikeln jag tyckte var intressant.

HÄR TIPSAR HAN PARTIKAMRATER OM "LÄSVÄRDA" ARTIKLAR PÅ MOTPOL
HÄR TIPSAR HAN PARTIKAMRATER OM "LÄSVÄRDA" ARTIKLAR PÅ MOTPOL
HÄR TIPSAR HAN PARTIKAMRATER OM "LÄSVÄRDA" ARTIKLAR PÅ MOTPOL
HÄR TIPSAR HAN PARTIKAMRATER OM "LÄSVÄRDA" ARTIKLAR PÅ MOTPOL
HÄR TIPSAR HAN PARTIKAMRATER OM "LÄSVÄRDA" ARTIKLAR PÅ MOTPOL

Du verkar ha hittat mycket som är "intressant" och "läsvärt" just på den här "nyfascistiska" sajten Motpol. Hur kommer det sig egentligen?

– Dels är det så att jag tror inte att alla som skriver där är nyfascister. Jag tror att de som driver den och den agenda som utkristalliserats på senare år är nyfascistisk. Jag tror inte att det alltid varit så att de som skrivit där har varit nyfascister.

Men bland Motpolsskribenterna - vars artiklar Karlsson tycker är "läsvärda", "intressanta" eller som han kan "rekommendera" - finns sådana som SD-gruppledaren i offentliga sammanhang har brännmärkt för att de ägnat sig åt "hyllningsporträtt av Mussolini", "propagerat för väpnad kamp för rasens överlevnad" och "uttryckt en förhoppning" om "en ny fascistisk rörelse".

Expressen har sökt Erik Almqvist.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.