Centerpartiets riksdagsledamot Johan Hedin, själv jägare, öppnar dörren till luftgevärshallen i kvällens "Bara Politik".Centerpartiets riksdagsledamot Johan Hedin, själv jägare, öppnar dörren till luftgevärshallen i kvällens "Bara Politik".
Centerpartiets riksdagsledamot Johan Hedin, själv jägare, öppnar dörren till luftgevärshallen i kvällens "Bara Politik".
För sju år sedan avslöjades det att jaktklubben i riksdagen varje år erbjuder ledamöter och tjänstemän en kurs för jägarexamen, arrangerad av Jägareförbundet. Inga tv-kameror har släppts in sedan dess – förrän nu.För sju år sedan avslöjades det att jaktklubben i riksdagen varje år erbjuder ledamöter och tjänstemän en kurs för jägarexamen, arrangerad av Jägareförbundet. Inga tv-kameror har släppts in sedan dess – förrän nu.
För sju år sedan avslöjades det att jaktklubben i riksdagen varje år erbjuder ledamöter och tjänstemän en kurs för jägarexamen, arrangerad av Jägareförbundet. Inga tv-kameror har släppts in sedan dess – förrän nu.

Här skjuter politikerna – under riksdagen

Publicerad

Här i riksdagshusets källare får en moderat absolut inte träffa en socialdemokrat.

Det skjuts nämligen skarpt i kulisserna.

– Jag önskar att det fanns lite mer tid till övningsskytte inför älgsäsongen, säger C-riksdagsledamoten Johan Hedin, som visar upp politikernas luftgevärshall i kvällens "Bara Politik".

För sju år sedan avslöjades det att jaktklubben i riksdagen varje år erbjuder ledamöter och tjänstemän en kurs för jägarexamen, arrangerad av Jägareförbundet.

Kursen hölls i luftgevärshallen i kulvertarna under riksdagshuset.

Sedan dess har det varit tyst om jaktklubben – och inga tv-kameror har släppts in. Förrän nu.

C-ledamoten öppnar dörren

Centerpartiets riksdagsledamot Johan Hedin, själv jägare, öppnar dörren till luftgevärshallen i kvällens "Bara Politik".

– Jag vet inte hur många som är här dagligdags, men jag skulle tippa att vi är närmare hundra medlemmar i riksdagens jakt- och skytteklubb. Men alla har ju inte tid att vara med på alla evenemang. Särskilt vi i de mindre partierna, vi har ju debatter hela dagarna, berättar han.

 

SE TIDIGARE AVSNITT: "Bara Politik – med Niklas Svensson"

 

Händer det att man går ner här och avreagerar sig om man har bråkat med statsministern?

– Hahaha. Jag tror inte att luftgevär är det optimala sättet att avreagera sig på. Det här kräver koncentration. Men möjligen är det här något som bidrar till kontemplation, lite mindfulness.

"Osmakligt", tyckte Naturskyddsföreningen

2010 rasade den tidigare ordföranden i Naturskyddsföreningen, Mikael Karlsson, mot att politiker lärde sig jaga i riksdagshuset.

– Att jägarlobbyn trängt sin in i källaren under riksdagen är osmakligt, sa han då.

Men riksdagsledamöterna fick i en debattartikel stöd av OS-legendaren Ragnar Skanåker som uppmanade: "Skjut skarpt, riksdagsmän!".

"Detta med mental träning är ju väldigt viktigt för riksdagsledamöter som ska fatta avgörande beslut för hela nationen. Om riksdagsledamöterna tillbringade en halvtimme på skjutbanan ett par gånger i veckan skulle vi få mer skärpta beslutsfattare", konstaterade han.

Relaterade ämnen

Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag