Efter 25 dagars ockupation skjuts milismannen till döds. Foto: BuzzfeedEfter 25 dagars ockupation skjuts milismannen till döds. Foto: Buzzfeed

Efter 25 dagars ockupation skjuts milismannen till döds.

 Foto: Buzzfeed
Den 27:e januari gick polisen in och avbröt ockupationen. Foto: Beth NakamuraDen 27:e januari gick polisen in och avbröt ockupationen. Foto: Beth Nakamura

Den 27:e januari gick polisen in och avbröt ockupationen.

 Foto: Beth Nakamura
En person dödades och en skadades under polisaktionen. Foto: Dave KillenEn person dödades och en skadades under polisaktionen. Foto: Dave Killen

En person dödades och en skadades under polisaktionen.

 Foto: Dave Killen

Här skjuter polisen milismannen till döds

Publicerad

Här skjuts milismannen till döds efter en våldsam polisjakt.

Den 25 dagar långa ockupationen fick ett blodigt slut när polisen gick in och avbröt – nu släpper FBI en film från aktionen.

– Vi vet att det förekommer olika versioner av vad som hände, säger den ansvarige FBI-agenten Greg Bretzing.

Den 2 januari gick beväpnade milismän in i vildmarksreservatet utanför Burns i Oregon. Med tunga vapen, förnödenheter och utrustning tog de sig in i reservatets högkvarter, där de höll sig fram till på onsdagen den 27 januari.

Då beslutade polis att gå in – och den 25 dagar långa ockupationen fick ett blodigt slut.

Under polisaktionen, som leddes av FBI och Oregons delstatspolis, utbröt skottlossning. En person dödades och en skadades.

Nu har FBI släppt en video från dödsskjutningen.

På bilderna syns hur polisen intensivt jagar en vit SUV, framförd av ranchägaren LaVoy Finicum, 55, efter att han flytt från en poliskontroll.

En bit längre fram på vägen möts Finicum av en polisvägspärr. I ett desperat försök att väja för de tre polisbilarna kör Finicum ut i den djupa snön där bilen stannar.

Gjorda för att uppröra

Finicum går sen ur bilen med uppsträckta händer samtidigt som flera polismän riktar sina dragna vapen mot honom.

Sen ska Finicum, enligt polis, sträcka sig efter något i en jackficka två gånger. Då skjuter poliserna.

– Då skjuter Oregonpoliserna Finicum, sa den ansvarige FBI-agenten Greg Bretzing vid en presskonferens på torsdagen.

I fickan hade Finicum en laddad pistol.

Videon har släppts på grund av påståenden i sociala medier, uppger FBI.

– Vi vet att det förekommer olika versioner av vad som hände. Några av dem är fel, många är gjorda för att uppröra.

"Beredda på att dödas"

Den 25 dagar långa ockupationen var en protest mot att en lokal ranchägare och hans son dömts till fängelse för mordbrand efter att ha anlagt bränder på federal mark i området – trots att de hade tillstånd.

Milismännen, ledda av Ammon Bundy, krävde att amerikanska myndigheter skulle överlåta all federal mark i Oregon och övriga USA till lokala ranchägare och farmare och låta dem nyttja den fritt, och att släppa ranchägaren och hans son fria.

– Vi är beredda på att döda och vi är beredda på att dödas, sa ockupationsledaren Ammon Bundy i samband med ockupationen.

Hannes Lundberg Andersson
Hannes Lundberg Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag