Militären stormade Joaquin "El Chapo" Guzmán gömställe under fredagen, efter att han haft en exklusiv intervju med skådespelaren Sean Penn. Foto: APMilitären stormade Joaquin "El Chapo" Guzmán gömställe under fredagen, efter att han haft en exklusiv intervju med skådespelaren Sean Penn. Foto: AP

Militären stormade Joaquin "El Chapo" Guzmán gömställe under fredagen, efter att han haft en exklusiv intervju med skådespelaren Sean Penn.

 Foto: AP
Joaquin ”El Chapo” Guzmán är nu tillbaka i fängelse. Foto: REX/SHUTTERSTOCKJoaquin ”El Chapo” Guzmán är nu tillbaka i fängelse. Foto: REX/SHUTTERSTOCK
Joaquin ”El Chapo” Guzmán är nu tillbaka i fängelse. Foto: REX/SHUTTERSTOCK

Här skjuter El Chapos vakter mot militären

Publicerad

Här skjuter "El Chapos" livvakter mot militärens specialstyrkor – när de stormar hans gömställe.

Efter intensiv eldstrid och flykt ner i kloakerna kunde knarkkungen till slut gripas.

Nu kablas de dramatiska bilderna ut i världen.

För drygt ett halvår sen flydde den mexikanske knarkkungen Joaquin Guzmán, mer känd under namnet "El Chapo", från högsäkerhetsfängelset Altiplano utanför Mexico City. Flykten gjordes genom en 1,5 kilometer lång tunnel som hade grävts från duschen i hans cell.

Han ska ha betalat nästan en halv miljard kronor i mutor och sen tagit sig ut ur fängelset på en specialgjord motorcykel.

Men nu är "El Chapo" tillbaka på samma fängelse som han flydde från – med skillnaden att fängelsegolvet där han nu sitter är förstärkt med stål.

Efter sex månaders intensiv jakt, och en utlovad belöning på 30 miljoner kronor till den som gav information om var "El Chapo" kunde hittas, ringades han in på en strippklubb i staden Los Mochis i slutet av förra veckan. Det efter att han ställt upp på en exklusiv intervju med Hollywoodstjärnan Sean Penn.

Nu sprids filmen från när knarkkungens gömställe stormas.

Las ut av regeringen

Det är tv-kanalen Televisa som visar bilderna på hur militärens specialstyrkor stormar "El Chapos" gömställe i Los Mochis. Kulorna viner när knarkkungens livvakter och specialstyrkorna hamnar i eldstrid – bland annat syns hur en soldat träffas. Fem av "El Chapos" medhjälpare ska ha dödats vid insatsen och ytterligare fyra greps.

Till en början verkade det som om "El Chapo" själv lyckats undkomma. Under eldstriden klättrade han ner i en kloak tillsammans med en livvakt och försvann. Ett tag, i alla fall. När han några timmar senare försökte fly från platsen i en röd Ford Focus lyckades polisen gripa honom.

Det är Mexikos militär som släppt videon från insatsen "Cisne negro" – "svart svan".

Hannes Lundberg Andersson
Hannes Lundberg Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag