Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Här skiner solen på midsommar

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Bild från Sandviken i Sölvesborg, Blekinge.
Foto: TOMAS LEPRINCE
Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL

Ta fram solglasögonen till midsommar!

Varma vindar från väster väntas ge en vacker sommarhelg för alla midsommarfirare.

– Det ser ut att kunna växa in ett högtryck så det ser lovande ut, säger meteorolog Johan Groth. 

Det bör inte vara några problem att ställa ut trädgårdsmöblerna på gräsmattan och duka upp sillen och nubben under bar himmel på midsommarafton.

Solen kommer med största sannolikhet lysa över större delen av landet under den traditionsfyllda helgen. Ett högtryck från de brittiska öarna sveper in över den svenska Västkusten redan tidigt under midsommarveckan och fortsätter mot öster för att ligga kvar över landet i flera dagar med temperaturer som kan nå upp mot 24 grader under dagtid.

– Högtrycksryggen kan ge en hel del sol och hyggliga temperaturer även om det inte är frågan om någon supervärme, säger Johan Groth, meteorolog på väderinstitutet Storm.

Han lägger dock in en brasklapp för östkusten där nordvindar gör att det kan bli lite kyligare än i övriga landet.

Veckan innan midsommar är det klassiskt svensk sommarväder som gäller med växlande molnighet, någon regnskur och temperaturer runt 20 grader.

Veckorna efter midsommar ser det sämre ut

Mycket tyder på att lågtryck som bildas ute på Atlanten står i kö för att komma in över Skandinavien samtidigt som de för med sig nordliga vindar som sänker temperaturerna så det under första veckan i juli väntas bli kallare än normalt.

– Vi går mot en ostadigare period med lite mer regn och svalare temperaturer, säger Johan Groth.

För den som har semester första veckan i juli rekommenderar han att bege sig till landets sydöstra delar:

– Generellt sett är kusterna vinnare med varmast väder vid Öland och Blekinge. Men allra bäst är nog att försöka lägga sin semester senare i sommar.

4-veckorsprognos

12-18 juni

Typiskt svenskt sommarväder när det inte är på sitt bästa humör. Det innebär hyggliga temperaturer runt 20 grader med ett extra plus under inledningen av veckan för nordligaste Sverige. Allmänt ostadigt med mycket moln och en hel del skurar som bildas dagtid. Ganska klart under kvällar och morgnar på många håll, men med kyliga nätter.


19-25 juni

En högtrycksrygg från väster växer in och ger ett visst hopp om en fin midsommar med en hel del sol och temperaturer runt 24 grader dagtid. Då högtrycksryggen ligger i väster kan det bli lite kyligare längs ostkusten med nordvindar, men ändå hopp om ganska vackert väder.


26 juni - 2 juli

Högtrycksryggen försvinner och det blir det åter ostadigare väder med en hel del skurar och temperaturer omkring 20 grader. Det finns viss risk för att försämringen börjar redan under midsommarhelgen.


3-9 juli

Den ostadigare vädertypen i slutet av juni ser ut att hålla i sig och det blir mer regnigt väder. Regnet ger samtidigt kyligt väder med temperaturer som ligger en bit under det normala och håller sig kring 16 grader.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.